“Jullie komen uit Amsterdam”, zegt de kapitein van het pontje dat ons de IJssel van Brummen naar Bronckhorst over vaart. Lichtelijk verbaasd bevestigen wij dit en voelen we ons een beetje betrapt. Komt het misschien door onze huurfietsen waar best groot “rentabike” op staat? Of door onze Dr Martens in plaats van degelijke wandelschoenen? Of misschien omdat we gevraagd hebben of we ook konden pinnen voor het pontje? En dat terwijl we ons na bijna een week helemaal onderdeel voelen van een nieuw soort toerisme waarvan we het bestaan deze zomer hebben ontdekt: de fietsvakantie.
Acht dagen lang hebben mijn beste vriendin Karlijn en ik deze zomer door Nederland gefietst, regelmatig ingehaald door ouderen op elektrische fietsen en getrainde wielrenners. Het doel? Een fietsvakantie van Amsterdam naar Enschede – ongeveer 250 kilometer. Toen we van tevoren vertelden dat we van plan waren hier meer dan een week over te doen, werden we nog regelmatig uitgelachen. Maar gewapend met een fietsatlas, het groene boekje waarmee we op natuurcampings mochten kamperen en ja, ook dus die gehuurde fietsen, gingen we op pad.

Blauwe billen, vaseline en lekkende tenten
Tijdens deze dagen werden onze billen blauw, ondanks de broekjes met padding die we van te voren zo enthousiast hadden gekocht. “Neem vaseline mee,” werd ons nog aangeraden. Maar daar zagen we het nut niet helemaal van in. Onderweg werden de bordjes met “LF4a, Midden-Nederland-route” onze beste vriend, waardoor we dus ook jammerlijk verdwaalden in het bos van Amerongen toen deze bordjes ineens verdwenen. Ook hebben we meerdere nachten in een lekkend tentje geslapen, ging ons luchtbed kapot en hebben we de helft van de week alleen maar maaltijdsalades van de Albert Heijn gegeten.
Maar ook hebben we tijdens onze fietsvakantie ontzettend veel geleerd over ons eigen land. Als geboren en getogen Amsterdammer weet ik dus nu eindelijk dat De Achterhoek en Twente twee verschillende gebieden zijn. En dat het daar echt ontzettend mooi is! Eindeloos hebben we gefietst door maisvelden, over dijken, langs boerderijen, over de hei en door het veen. We hebben ons verwonderd over de hoeveelheid paarden die er in Nederland zijn en het feit dat er echt wel wat heuvels zijn in dit land dat altijd als “plat” wordt bestempeld. We zijn ontzettend positief verrast door steden als Zutphen en Vorden, hebben op de meest schattige natuurcampings gestaan (met dat lekkende tentje dus) en ons daadwerkelijk welkom gevoeld in restaurantjes met het label “Fietsers Welkom”.

Een echt avontuur
Uiteindelijk werd op onze fietsvakantie een vakantie die begon als iets dat we deden omdat er deze zomer niet echt andere opties waren, een groot avontuur. En dat terwijl Karlijn en ik al behoorlijk wat verre reizen samen hebben gemaakt. Op fietsvakantie door Nederland gaan blijft voor ons dus in de toekomst ook zeker een optie, er valt nog zo veel te ontdekken. En misschien dat het de volgende keer niet meer zo ontzettend duidelijk is waar we vandaan komen.

Tips
Ook enthousiast geworden over het idee om op fietsvakantie te gaan? Hier wat tips die wij ook graag van tevoren hadden gehad.
- Probeer niet meer dan 50 km per dag te fietsen. Dit lijkt voor de getrainde fietser misschien niet veel, maar het is juist heel leuk om tijd over te hebben om af en toe ergens koffie te drinken of uit te rusten in de natuur.
- Neem veel snacks mee (Snelle Jelles, fruit, koekjes). Je krijgt namelijk echt veel sneller honger dan normaal en vaak zit je precies in the middle of nowhere als je wat wilt eten.
- Neem cash mee, veel mensen verkopen eten en drinken uit eigen tuin langs de weg, maar daar kan je meestal niet pinnen.
- Probeer echt op campings te staan met het label “Fietsers Welkom”. Deze campings hebben namelijk echt wel fijne faciliteiten voor fietsers. Ook heb je meer aansluiting met het publiek dat er komt. Wij stonden bijvoorbeeld een keer op een camping zonder dit label en dit bleek achteraf een camping waar elk jaar dezelfde senioren terugkwamen om de hele zomer te staan met hun caravan. We voelden ons dus een beetje vreemde eenden in de bijt.
- Met een bandenplak-set kan je heel goed een kapot luchtbed repareren!
- Huur een fiets als je zelf niet echt een goede hebt. Die van ons had veel verschillende versnellingen en dat was heel fijn.
- Ga niet fietsen zonder sportbh en fietsbroekje met padding. Je hebt ze echt nodig!
- Geef jezelf tijdens de vakantie een dag om uit te rusten waarop je niet fietst, zo kan je even bijkomen van de spierpijn.
- En tot slot: check goed of je tentje niet lek is. Het Nederlandse weer is wisselvallig en kan echt alle kanten op gaan.
En dan ook nog..
Interesse in een echte outdoor stijl? Lees dan meteen onze blog over 7 kruiden die je in de natuur kunt vinden die gezond én lekker zijn!