Geschiedenis| De historische schat van Austerlitz

Tijdens de Corona is er tijd genoeg om ons eigen land te gaan verkennen. Wat biedt Nederland nou allemaal? Waar denken we aan als we Nederland door de ogen van een toerist proberen te beschrijven? In dit blog neem ik je mee naar Austerlitz, een klein dorpje omringd door de bossen op de Utrechtse heuvelrug met een verborgen schat.

Austerlitz

Austerlitz is een klein dorp met zo’n 1400 inwoners ten Oosten van Utrecht. Het dorp is omringd door de bossen van de Utrechtse heuvelrug. Voor de lokalen bevolking vormt dit gebied dan ook een ideale wandelroutes. Door een deel van het dorp loopt het Nationale park van het Utrechtse heuvelrug gebied. Dit gebied biedt een ruimschoots terrein voor dagrecreatie, wandel en- fiets tochten. Daarnaast kan er verder op gezwommen worden in het Henschotermeer. Dit meer ligt 6 km verder in het aangrenzende plaatsje Woudenberg.

Schat van Austerlitz

Naast de verschillende fiets- en wandelroutes vind je in de bossen van de Utrechtse heuvelrug een uniek en kostbaar fenomeen van de Nederlandse historie. De in het bos verborgen schat van Austerlitz. De Pyramide.

De Pyramide werd opgebouwd in 1804 door de destijds daar gestationeerde soldaten van Bataafs-Franse leger. De Pyramide is opgebouwd als een eerbetoon aan Napoleon en dankt het ontwerp aan een veldtocht naar Egypte van de betrokken generaal Marmont.

De naam van Pyramide en het latere dorp dankt zijn roots aan een gewonnen veldslag. Het gebied dat tegenwoordig bij Tsjechië hoort en de naam Slavkov u Brna draagt, stond in begin 19e eeuw bekend onder de naam Austerlitz.

Tegenwoordig

Vandaag de dag kan de Pyramide bezocht én beklommen worden. De huidige openingstijden gelden tot en met 1 november en houden in: Van woensdag tot en met zondag van 12:00 tot 16:00.

Toegang zonder het beklimmen van de Pyramide bedraagt €1,50. Met klimmen bedraagt de toegangsprijs €3,50 (vanaf 13 jaar) en €1,50 voor kinderen van 4 tot en met 12. Kinderen onder de 4 jaar zijn gratis.

Tip: De Pyramide telt 81 treden en kan daarom nog een flinke klim zijn. Wees voorbereid en trek stevige schoenen aan.

Ook hier gelden natuurlijk de Corona maatregelen. Voor de Pyramide houdt dit in dat er ten tijden van de tour altijd 1.5 meter afstand gehouden moet worden en er gevraagd zou worden ten alle tijden het advies van de gids op te volgen. Daarnaast is het mogelijk om bij entree contactloos te betalen.

Goed te combineren

Een uitstap naar Austerlitz valt goed te combineren voor jong en oud. Bij de Pyramide bevindt zich een speeltuin bestaande uit een groot aanbod  van onder andere: schommels, botsauto’s en een zweefmolen. Daarnaast bevindt zich er een restaurant voor kopje koffie met gebak.

Rondom Austerlitz bevinden zich plaatsen als Zeist, De Bilt en Utrecht. Deze plaatsen liggen op nog geen half uur rijden. Ook zijn deze plaatsen goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Een dagje Austerlitz is dus goed te combineren met een uitstapje naar deze plekken voor wat meer cultuur, shoppen of een goed verdiende borrel.

En vergeet ons niet te volgen op Instagram en Facebook!

Danique

Hi fellow- traveler,
Mijn naam is Danique en ik ben gek impulsieve en gekke dingen. Zo ben ik eigenlijk ook bij Localtravel community beland. Én zo beginnen mijn reisverhalen meestal.
Schrijven doe ik sinds jaar en dag, en sinds een jaar of 4 is hier een voorliefde voor bloggen en het delen van mijn (reis)ervaringen uit voortgekomen. Momenteel verblijf ik op Malta maar hiervoor woonde ik onder andere in Portugal en België. Mijn passie voor reizen is ontstaan na mijn Erasmus op Malta, na terugkomst is het snel gegaan en kon ik eigenlijk niet zo goed meer stil zitten.
Inmiddels zie ik Nederland dan ook als een huiselijk vakantieland. Waar ik naast het tijd doorbrengen met familie en vrienden, er graag op uit ga om de veelzijdigheid van mijn geboorteland te ontdekken.
Ik hoop jullie dan ook met mijn updates te kunnen inspireren vanuit de ogen van een in Nederland geboren en getogen expat 

Stay safe!

Aanbevolen artikelen