De 7 beste watersporten in Nederland

watersport-nederland

Voor goede watersporten hoef je heus niet naar verre oorden. Ook in Nederland is er genoeg te doen. Doordat het regelmatig waait in Nederland, kun je bijvoorbeeld heel goed kitesurfen en windsurfen op verschillende plekken. Maar ook voor andere watersporten kun je in Nederland goed aan je trekken komen. Dit zijn de beste plekken om deze watersporten te ontdekken en uit te voeren.

1 Duiken in de Oosterschelde (Zeeland)

Je zou het misschien niet zeggen, maar duiken in de Oosterschelde is heel bijzonder! Doordat de watertemperatuur heel erg verschilt in de winter en de zomer, zie je een grote biodiversiteit. Zo kun je zeekatten, pijlinktvissen en zelfs zeepaardjes spotten! Vanwege de stroming is het wel aan te raden om enige ervaring te hebben. Je kunt op meer dan honderd verschillende plekken in de Oosterschelde duiken, maar de mooiste duikplekken vind je bij de Plompe Toren, Zeelandbrug, zuidkust van Schouwen-Duiveland, Gorishoek, Wemeldinge, Kattendijke, Goese Sas en Wissenkerke.

Duiken Oosterschelde
Spot zeekatten tijdens je duik!

2 Kitesurfen in IJmuiden (Noord-Holland)

IJmuiden is misschien wel een van de beste kitesurfspots van Nederland. Hierdoor zijn er ook veel scholen aanwezig, waardoor je dus vrij gemakkelijk je lessen kunt boeken. IJmuiden heeft de vorm van een kom, waardoor je met veel windrichten kunt surfen. Daarnaast is er veel ruimte en een zeer stabiele wind, waardoor het voor zowel de beginnende als gevordere kitesurfer een goede plek is.

Kitesurfen IJmuiden

3 Suppen op de Amsterdamse grachten (Noord-Holland)

Suppen (Stand Up Paddlen) is inmiddels een van de populairste watersporten in Nederland. Een van de redenen daarvan is dat het enorm simpel is om te leren. Als je balans ok is, heb je de smaak binnen enkele minuten te pakken. Suppen kun je in principe in ieder water, dus je zal het misschien wel eens op het strand gezien hebben, maar de Amsterdamse grachten kan ook! Zo kun je heel rustig Amsterdam op de mooiste manier verkennen en ben je tegelijkertijd ook nog aan het sporten. Win, win!

Via de Decathlon kun je trouwens ook heel goedkoop je eigen opblaasbare paddleboard kopen!

Suppen Amsterdam

4 Kanoën in het Biesbosch (Zuid-Holland & Noord-Brabant)

Het Biesbosch staat bekend als het leefgebied van de bever. Mede daarom is dit een hele leuke plek om doorheen te kanoën of kajakken. Omdat het Biesbosch een doolhof is met riviertjes en met riet begroeide oevers is dit beschermde nationale park een plek die ervoor zorgt dat je een enorm vakantiegevoel gaat krijgen. In het Biesbosch zijn er verschillende kanoroutes voor beginnende en gevorderde kanoërs die 2 uur tot een hele dag duren. 

Kayak Biesbosch
Let op; dit kan vermoeiend zijn 🙂

5 Zeilen in het Markermeer (Noord-Holland & Flevoland)

Het Markermeer is een hele mooie plek om de zeilen te hijsen. Het meer is gelegen tussen het IJmeer en het IJsselmeer en kun je daardoor ook goed combineren met een meerdaagse zeiltocht langs de diverse meren. En met de vele kustplaatjes, zoals Volendam, Hoorn, Enkhuizen en Enkhuizen zijn er genoeg plekken om aan te meren.

Zeilen Markermeer

6 Surfen bij Scheveningen en Texel (Noord-Holland)

Surfen is niet de allermakkelijkste watersporten om op te pakken in Nederland, aangezien het niet altijd mogelijk is, maar dat houdt niet in dat het helemaal niet kan. Surfen in Nederland kan voor ieder niveau namelijk wel interessant zijn. Veel bekende surfplekken zijn daarom ook best druk tegenwoordig. Scheveningen is verreweg de beste plek om te surfen. Als de golven goed zijn, zijn de golven in Scheveningen ECHT goed. Aangezien dit verreweg de bekendste surfplek van Nederland is, kun je daarom ook flink wat andere surfers vinden. Met name De Pier, Zuid en Noord kunnen soms erg druk zijn. Als je de drukte wilt vermijden kun je daarom ook eens kijken naar de schiereilanden. Vanwege de ligging van deze eilanden zijn hier ook hele goede golven te vinden. Ga bijvoorbeeld naar Paal 17 en Paal 9 op Texel. 

7 Waterskiën in Almere (Flevoland)

Ook zijn er in Nederland voldoende plekken om te waterskiën. En hier heb je geen speedboot voor nodig, waardoor het ook zeer voordelig en makkelijk te organiseren is. Er zijn namelijk verschillende waterski kabelbanen, waaronder een in Almere bijvoorbeeld. Waterskiën is vrij eenvoudig te leren, dus als je de smaak te pakken hebt, kun je ook direct jezelf gaan uitdagen.

Of ben jij meer een zonner? Kijk dan naar onze blogs over de mooiste stranden en zwemplekken in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht!

David

Altijd een nieuwe trip aan het plannen en groot fan van zonnige plekken. Daarnaast is eten oprecht een hobby voor mij, dus goede tips voor restaurants en barretjes zijn altijd welkom.

Aanbevolen artikelen

1 Reactie

  1. […] Meer interesse in actieve sporten op het water? Check dan onze blog van de 7 beste watersporten in Nederland! […]

Reacties zijn gesloten.