6x Onbekende musea in Nederland die de moeite waard zijn!

Electric Ladyland Amsterdam

We kennen sommige musea allemaal: Het Rijksmuseum, Het Anne Frank Huis en Het Openluchtmuseum zijn door de meesten ooit wel tijdens een tripje bezocht. Maar er zijn ook genoeg onbekende musea in Nederland waar je je ogen uit kunt kijken en die jij nog helemaal niet kent!

Persoonlijk maak je mij altijd wel blij met onbekende musea die een klein inzicht geven in nieuwe en misschien zelfs vreemde onderwerpen. Tijdens een verkenning door Nederland is het ontzettend gaaf om ook hiermee even out-of-the-box te gaan. 

Dutch pinball museum – Rotterdam 

Een museum waar je spelenderwijs jeugdherinneringen kan ophalen? I’ve got it for you. In het Dutch Pinball Museum staan namelijk meer dan 100 flipperkasten, waarvan er 90 nog speelbaar zijn (ehm, let’s beat that highscore). Check de geschiedenis van de vooroorlogse pinball machines, leer hoe deze kasten zijn ontstaan en neem een kijkje bij de vreemdste exemplaren. Voor de gamehal liefhebbers is dit een supergaaf en ‘een keer iets anders’ uitje!

Dutch pinball museum Rotterdam Onbekende musea

Hortus Botanicus – Amsterdam of Leiden

Als doorgewinterde plant-mom ging mijn hart sneller kloppen bij het zien van dit museum. In plaats van zalen vol bijzondere kunst kijk je bij Hortus Botanicus naar ruimtes vol met de gekste en mooiste plantensoorten. Binnen deze gigantische botanische tuin leer je alles over de schoonheid en historie van de veelzijdige collectie planten. 

Hortus Botanicus Leiden Amsterdam

Electric Ladyland – Amsterdam 

Door alleen de naam van dit museum slaan je gedachten al op hol. Dit museum is namelijk vernoemd naar het fantastische album van Jimi Hendrix. Als je hier eenmaal de trap afloopt denk je eventjes dat je per ongeluk het verkeerde pilletje hebt genomen. Je wandelt namelijk een fluorescerende, schreeuwende en trippende ruimte binnen. Electric lady land staat namelijk vol met voorwerpen die oplichten onder de felle blacklight lampen die de ruimte vullen. Naast het checken van de collectie oplichtende voorwerpen, stenen en mineralen, is er ook een “participatory space” waar je even kunt deelnemen aan de fun

Electric Ladyland Amsterdam

Kattenkabinet – Amsterdam

Groot kattenliefhebber? Dan is het Kattenkabinet in Amsterdam, the place to be. In dit prachtige 17e-eeuwse grachtenpand staan diverse collecties van kattenkunst. Denk aan fotografie, beelden, schilderijen en andere kat-gerelateerde objecten. Het museum is opgericht ter nagedachtenis aan John Pierpont Morgan, de rode kater van de oprichter van dit museum.  

Fun fact: Dit museum is als filmlocatie gebruikt voor de film Ocean’s Twelve uit 2004

Kattenkabinet Amsterdam

AppleMuseum – Westerbork

Ben jij fan van Apple en wil jij elke nieuw exemplaar direct aan je collectie toevoegen? Check dan dit museum in Westerbork. Binnen de deuren van het AppleMuseum staan allerlei Apple computers van verschillende tijdperken. De meeste zijn zelfs nog werkend (inclusief old school spelletjes)! De vrijwilligers kunnen je een rondleiding geven en hierbij alles vertellen over het bestaan van de Mac.

Ti: Als je in Westerbork bent, ga dan ook eens kijken in het voormalige concentratiekamp!

AppleMuseum Westerbork Onbekende musea

Mosterd- en Azijnfabriek – Doesburg

In Hanzestad Doesburg vind je veel historische plekken en musea. Zo staat hier ook de mosterd- en azijnfabriek die sinds 1974 is uitgebreid met een kleine museum. Hier kun je de geschiedenis van mosterd vinden en hoe deze vroeger tot nu gemaakt wordt. Want ja, waarom aten mensen nou zoveel mosterd vroeger?.. Perfect als je zin hebt in een zure middag dus!

Let op: Vanwege corona worden er nu geen rondleidingen gegeven, maar kun je wel vrij door het museum lopen. 

Ken jij nog meer leuke onbekende musea? Laat het ons weten!

En vergeet ons niet te volgen op Instagram en Facebook!

Savannah

Hi lieve lezers,

Mijn naam is Savannah, ik ben gek op alles wat met reizen te maken heeft en ben daarnaast een echte foodie. Mijn grootste passie ligt in het vinden van verborgen parels op de plekken die ik bezoek. Ik hou van het ontdekken van nieuwe culturen, de natuur ingaan en (obviously) heel veel lekker eten. Een paar weken terug kwam ik erachter dat het toch moeilijker wordt om de wereld te gaan ontdekken in tijden van corona, dus besloot ik dat dit dan eindelijk het jaar wordt dat ik mijn eigen moederland maar eens ga verkennen. Ik ben benieuwd wat ik tegen ga komen en kan niet wachten om al deze vondsten en gedachtes met jullie te delen.

Let's stay safe and travel local!

Aanbevolen artikelen