4x De leukste centra in de provincie Utrecht

Dat Utrecht een bruisende stad is met de grachten, de domtoren, talloze monumenten en de typisch Nederlandse architectuur, dat weet je waarschijnlijk wel. Maar hoe goed ken je de omliggende provincie? Van het platteland tot de bruisende steden is Utrecht zeer veelzijdig. In dit blog vertel ik je over de vier leukste centra in de omliggende steden in de provincie Utrecht: Amersfoort, Zeist, Nieuwegein en Veenendaal!

Amersfoort

Het historische centrum van Amersfoort is gevuld met kleine straatjes, grachten, monumenten en vroegere architectuur. Enkele details van de binnenstad gaan terug tot de 13e eeuw.

Naast dat Amersfoort een veelzijdig en groot aanbod aan winkels heeft dat een prima mogelijkheid biedt voor een dagje shoppen, biedt deze locatie ook boottochten aan door de gracht én fiets routes rondom de goed onderhouden omliggende parken.

Amersfoort is een historische parel in het hart van de provincie Utrecht. Met de grachten die door het centrum van de stad lopen valt het aanzien de te vergelijken met de provinciale hoofdstad Utrecht. Alleen dan wat kleinschaliger en daarbij gemoedelijker. En vergeet vooral niet een bezoek te brengen aan het grootste binnenplein: Hof. Dit plein gevuld met terrasjes en cafeetjes wordt door menig local beschreven als het gezelligste plein van de stad.

  • amersfoort
  • amersfoort

Veenendaal

In oostzijde van de provincie, aan de Gelderse vallei vind je de stad Veenendaal. Veenendaal is rustieke en overzichtelijke plaats buiten de drukte van de randstad. Het gezellige, en grotendeels autovrije centrum van de stad weerspiegelt dit.

Het centrum van Veenendaal is de oudste wijk van de stad. Tijdens een wandeling door het centrum zie je dit terug aan de monumenten en kleine architectonische details. Het binnen centrum oogt modern met aan twee kanten winkels afgescheiden door de Bouwersgracht. De bruggetjes die de twee kanten van de straat met elkaar verbinden geven een pittoresk beeld neer van het winkel gedeelte.

Een ander bijkomend voordeel voor het winkelend publiek in Veenendaal is de afscheiding van buiten en- overdekt winkelen. De stad telt zo’n 300 winkels waarvan 50 procent zich in het overdekte gedeelte Scheepjeshof bevindt.

Nieuwegein

Aan de andere kant van de provincie bevindt zich de stad Nieuwegein. Nieuwegein kenmerkt zich door de nog zo gezegde korte staat van dienst. De oorsprong van de stad begint in 1971 na de samenkomst van de dorpen Vreeswijk en Jutphaas. Ook het centrum, dat bij de locals vooral bekend staat onder de benaming City Plaza, is daarmee nog vrij jong én modern. Pas in 2015 was de bouw volledig voldaan.

Hoewel het grootste gedeelte van de City Plaza overdekt is bevinden de buitenringen van het centrum zich in de openlucht. Dit gedeelte is opgevuld met woningen en heeft kleurrijke en moderne bouwstijl.

Andere bijzondere kenmerken aan Nieuwegein is het sluis en- grachten systeem waarmee het Amsterdam-Rijnkanaal beheerd wordt bij onder andere de Amalia en- Oranje brug. Iets buiten het centrum bevindt zich de Nieuwe Heemsteedsebrug. Deze brug werd in 2015 geopend door Tour De France directeur Cristian Prudhomme in het kader van de eerste paar etappes van de tour die in 2015 in Utrecht plaats vonden.

nieuwegein Centra provincie Utrecht zeist

Zeist

Zo’n 9 km ten oosten van Utrecht stad ligt Zeist. Zeist is een dorp dat zijn oorsprong al vindt in 1122. Het dorp wordt gekenmerkt door de vele bebossing, historische gebouwen en lang terug lopende geschiedenis van een klein stukje land naar de uitgestrekte oppervlakte die vandaag de dag onder de gemeente vallen. Het is echter altijd dorp gebleven dat terugwijst op de nooit verkregen stadsrechten.

Tot het centrum van Zeist behoort het Slot. Slot Zeist bestaande uit het historische landhuis, het  in oud Engelse stijlen ontworpen park en openlucht theater vormt het hart van de geschiedenis van het dorp. Het terrein is omgeven door natuur en kerk. Het bevindt zich enkele honderden meters buiten het winkel gebied.

Het slot draagt bij aan het thematische, royale verleden van het dorp, en dient zich vandaag de dag als een geliefde trouw en- feest locatie bij de locals. Ook het openlucht theater wordt vaak gebruikt voor concerten.

Het centrale punt van de het winkelgebied betreft zich op de zogenoemde Slotlaan. Daar waar winkels en verschillende tussenliggende straten aansluiten op winkelcentrum Belcour. In het centrum kan zowel in de openlucht als gedeeltelijk overdekt gewinkeld worden. Het gebied kenmerkt zich door een moderne en sobere bouwstijl.

  • zeist
  • zeist

Vergeet ons ook niet te volgen op Instagram en Facebook!

Bron afbeeldingen Zeist: Wout Reus

Danique

Hi fellow- traveler,
Mijn naam is Danique en ik ben gek impulsieve en gekke dingen. Zo ben ik eigenlijk ook bij Localtravel community beland. Én zo beginnen mijn reisverhalen meestal.
Schrijven doe ik sinds jaar en dag, en sinds een jaar of 4 is hier een voorliefde voor bloggen en het delen van mijn (reis)ervaringen uit voortgekomen. Momenteel verblijf ik op Malta maar hiervoor woonde ik onder andere in Portugal en België. Mijn passie voor reizen is ontstaan na mijn Erasmus op Malta, na terugkomst is het snel gegaan en kon ik eigenlijk niet zo goed meer stil zitten.
Inmiddels zie ik Nederland dan ook als een huiselijk vakantieland. Waar ik naast het tijd doorbrengen met familie en vrienden, er graag op uit ga om de veelzijdigheid van mijn geboorteland te ontdekken.
Ik hoop jullie dan ook met mijn updates te kunnen inspireren vanuit de ogen van een in Nederland geboren en getogen expat 

Stay safe!

Aanbevolen artikelen