Citytrip: Dagje weg in Alkmaar

Alkmaar is misschien bij de meesten bekend als de kaasstad vanwege de befaamde kaasmarkten die hier altijd plaatsvinden. Maar naast deze markten valt er nog veel meer leuks te ontdekken. Voor wie Alkmaar nog helemaal niet kent of voor wie het nog wat verder wilt ontdekken, vertel ik hierbij een aantal leuke ideeën voor een dagje weg in Alkmaar.

Huur een boot

Alkmaar beschikt over verschillende grachten en er loopt een kanaal dwars door de stad heen – perfect dus voor een dag op het water. Er zijn verschillende plekken waar je hier een boot kunt huren. Met een beetje lekker weer (en anders met een vestje of paraplu, want het is Nederland natuurlijk) kun je mooi door de grachten varen en de stad via het water ontdekken. Neem bijvoorbeeld een lekkere picknickmand mee en je kunt je prima een tijd vermaken. Sinds de Coronatijd zijn er nog meer mogelijkheden om dingen te bestellen, dus kijk van tevoren waar je een lekkere picknickmand kunt bestellen. 

grachten alkmaar

Pak een terrasje 

Op het Waagplein in Alkmaar kun je heel veel verschillende terrasjes vinden. Dus als je op zoek bent naar verkoeling, dorst hebt of wilt onderzoeken of kaasstengels in een kaasstad anders smaken dan thuis, kan je hier prima vertoeven. Verder is het natuurlijk ook erg gezellig om hier ’s ’avonds met wat mensen een drankje en een hapje te doen. Het Waagplein is gemakkelijk te bereiken vanaf de winkelstraten en je hebt hier ook een leuk uitzicht op het water en op het Kaasmuseum dat zich in de Waag bevindt.

waagplein alkmaar

Winkelen

Wil je een nieuwe garderobe scoren? Dat kan natuurlijk ook in Alkmaar. Het is niet zo groot (en overweldigend) als bijvoorbeeld Amsterdam, maar er is meer dan genoeg te vinden. Zo zitten grote winkelketens als Zara en H&M in de winkelstraten, maar je kunt ook kleinere boetiekjes vinden met tweedehands kleding. Ben je op zoek naar iets anders dan kleding, dan vind je iets noordelijker van de binnenstad outdoor- en meubelwinkels. Dit is ook het gedeelte van de stad waar je meerdere parkeergarages/-plekken kunt vinden. 

Een hapje eten

Er zijn genoeg plekken in Alkmaar waar je lekker kunt lunchen, drinken en dineren. Dit kan, zoals wij al eerder zeiden, bijvoorbeeld op het Waagplein, maar ook aan de Mient en in de buurt van de Grote Sint-Laurenskerk kun je meer dan genoeg vinden. Bij de Mient vind je een leuke plek voor zowel ontbijt, lunch als diner: 1480 foodbar. De bar bevindt zich in een authentiek pand en ziet er industrieel uit van binnen, waardoor het een bijzondere sfeer heeft. Naast lekker eten kun je er ook terecht voor cocktails en wijnproeverijen. Mocht je vooral op zoek zijn naar iets lekkers en zoets, moet je in de buurt van de kerk zijn bij lunchroom Martinique. Deze bevindt zich aan de westkant van de binnenstad. Hier kun je appeltaart bestellen die anders is dan je waarschijnlijk gewend bent. Daarnaast is de aankleding leuk en hangt er een goede sfeer. 

Musea

Naast het Kaasmuseum zijn er nog meerdere leuke musea in Alkmaar die het bezoeken waard zijn. Zo wordt de geschiedenis in het Stedelijk Museum op een hele bijzondere manier verbonden met kunst. Er zijn meerdere vaste exposities, zoals die van de Bergense school, Portret van Alkmaar, de Gouden Eeuw van Alkmaar en het Beleg van Alkmaar. Daarnaast zijn er ook wisselende tentoonstellingen. Voor wie meer interesse heeft in muziek is er het Beatles Museum. Dit museum bezit de grootste privécollectie van de Beatles. Je kan er onder andere boeken en lp’s van de Beatles vinden en mocht je het leuk vinden kan je daarna gelijk even in de souvenirshop kijken voor eventueel een leuke aankoop voor jezelf. 

beatles museum alkmaar

Zin in Almaar? Met de trein kun je deze Noord-Hollandse stad heel makkelijk bereiken! We zijn benieuwd wat je ervan vindt! Interesse in meer Noord-Holland? Lees dan bijvoorbeeld onze blog over Hoorn!

En vergeet ons niet te volgen op Instagram en Facebook!

Rozemarijn

Ik ben een 21-jarige student ondernemerschap die houdt van leuke uitjes en avontuurlijke reizen. Ik deel hierover graag mijn verhalen en tips met anderen.

Aanbevolen artikelen