Citytrip naar de hoofdstad van Noord-Holland: Haarlem!

Dakkas Haarlem

Het is de hoofdstad van Noord-Holland, het is gelegen tussen Amsterdam en Zandvoort en het is er altijd gezellig. Ik heb het natuurlijk over Haarlem! Haarlem is een compacte en gezellige stad die zich bij uitstek leent voor een korte citytrip. Haarlem heeft het allemaal, een groot winkelaanbod, gezellige barretjes, heerlijk eten en wanneer corona het weer toelaat, is het nachtleven in Haarlem zeker een grote aanrader. Daarnaast zit Haarlem bomvol met cultuur!

Voor de Shopaholics

Dwars door het centrum van Haarlem loopt de Grote Houtstraat; de winkelstraat waar vele bekende modeketens, maar zeker ook een aantal lokale boetiekjes zitten. Wanneer je een van de vele zijstraatjes inloopt, zitten er nog veel meer lokale winkeltjes! En wie vindt het nou niet leuk om door kleine boetiekjes te slenteren. De liefhebbers van deze kleine en lokale winkels kunnen hun hart ophalen in de 7 gouden straatjes. Dit zijn straatjes gelegen in de buurt van de grote markt. De 7 straatjes bevatten boetiekjes, ambachtelijke winkels met lokale producten, concept stores en vintage winkels. De 7 gouden straatjes bestaan uit de Warmoesstraat, Zijlstraat, Koningstraat, Anegang, Schagchelstraat, Kleine Houtstraat en de Gierstraat.

7 gouden straatjes haarlem
Eén van de vele boetiekjes in de 7 gouden straatjes

De Lunch

Van al dat shoppen krijgt iedereen natuurlijk trek en ook dan heeft Haarlem veel te bieden. Plof neer op een van de vele terrassen op de grote markt of zoek een gezellig eetcafé of bistro op in een van de zijstraatjes. Als je voor een terrasje op de grote markt kiest heb je een mooi uitzicht over het gezellige plein en de Grote St. Bavo Kerk. 

Voor de cultuurliefhebbers

Wanneer de innerlijke mens weer tevreden is gesteld, is het tijd om ook de culturele sector te ontdekken. Het Frans Hals museum ligt in het Centrum en stelt schilderijen ten toon van oude Nederlandse schilders uit de 16e en 17e eeuw, maar er is ook ruimte voor moderne kunst. Dit museum bestaat uit twee locaties, waarvan eentje aan de Grote Markt!

Op de Grote Markt is ook de Grote St. Bavo Kerk te zien. De bouw van deze kerk begon al in de 14e eeuw en pas in de 16e eeuw was het bouwwerk af. Het verhaal gaat dat Mozart himself op het orgel van de Bavo heeft gespeeld! Vanaf de Grote Markt is het slechts een klein stukje lopen naar het Spaarne. Deze rivier stroomt door Haarlem heen en aan de gracht zit het Tylers Museum. In dit museum staan kunst, geschiedenis en wetenschap centraal. Hier is echt van alles te zien, van fossielen tot belangrijke uitvindingen. 

Frans Hals Museum Haarlem
Frans Hals Museum

Borrelen en dineren

Haarlem kent genoeg tentjes en cafeetjes waar altijd wel gezellig wordt geborreld. Ga bijvoorbeeld naar de Jopenkerk. In deze kerk kan je genieten van heerlijke speciaal biertjes en is het brouwproces te zien! Wanneer je na al het bier honger hebt gekregen, kan je ook in de Jopenkerk blijven eten. Hun menukaart is opgesteld met bier in het achterhoofd en bij elk gerecht past dan ook een ander biertje.

Wat ook zeker de moeite waard is om te bezoeken is de DAKKAS. Dit is een kas op het dak zoals de naam al doet vermoeden. Het is gebouwd op parkeergarage de Kamp en biedt een prachtig uitzicht over de stad. Deze unieke plek bestaat pas sinds 2018! Ook rondom de al eerder genoemde Grote Bavo liggen vele restaurantjes. Loop om de kerk heen en er is keuze genoeg. Maar als je even een paar passen door loopt, kom je in de Lange Veerstraat terecht. In dit knusse straatje puilt het uit van gezellige barretjes en restaurants! 

Dakkas Haarlem

Haarlem is dus een veelzijdige en gezellige stad, geen wonder dat het door sommige klein Amsterdam wordt genoemd. Het voordeel van Haarlem is dat er veel minder toeristen zijn! Voor iedereen is er wel wat te doen in Haarlem van shoppen en de cultuur ontdekken overdag naar de gezellige barretjes en lekker eten in de avond. Dit alles maakt Haarlem de perfecte plek voor een citytrip! 

Op zoek naar meer citytrips? Lees dan ook onze tips over bijvoorbeeld Alkmaar en Maastricht!

En vergeet ons niet te volgen op Instagram en Facebook!

Angelique

Hi! Ik ben Angelique, 21 jaar en gek van reizen. Wanneer ik maar kan probeer ik de tofste plekken te bezoeken. Er staat altijd wel weer een nieuwe trip op de planning. Ik vind het heerlijk om van een goede kop koffie te genieten in lokale koffietentjes (iemand nog tips?).
Nu corona het internationale reizen op een laag pitje heeft gezet, wordt het eens hoog tijd om Nederland te ontdekken.

Aanbevolen artikelen