De beste tips voor een citytrip naar het Noord-Hollandse Hoorn!

Hoorn

Hoorn ligt in Noord-Holland en is de hoofdstad van de regio West-Friesland. De stad is makkelijk bereikbaar, en is dus perfect voor een citytrip. Aangezien Hoorn een VOC-stad is, zul je veel elementen zien die je denken aan steden zoals Amsterdam en Volendam, maar hier zul je niet struikelen over toeristen en Nutella-winkels. Je kunt tijdens je citytrip naar Hoorn lekker een terras pakken of aan het water zitten, maar er valt ook veel over de geschiedenis van de stad te ontdekken.

Ik neem je hierbij mee op een tour door de historische binnenstad van Hoorn!

Binnenhaven Hoorn

Hoorn, stad aan het water

Hoorn ligt via het Hoornsche Hop aan het Markermeer. Vanaf de dijk heb je een mooi uitzicht op het water. Je ziet vanaf hier de schouwburg en bij helder weer kun je goed Volendam en Marken zien liggen. Via de dijk kun je de Grashaven bereiken, dit is een van de meerdere havens die Hoorn heeft. De stad was vroeger een belangrijke stad in de scheepvaart. Zelfs nu liggen er soms nog grote, oude schepen, maar daarnaast liggen er ook veel andere boten in de haven. 

Grashaven Hoorn

De haven

Vanaf de Grashaven heb je uitzicht op het Oostereiland. Dit was vroeger een gevangenis, hiervan zijn nog genoeg sporen te zien maar het gebouw heeft een totaal andere functie gekregen. Zo zit hier nu een filmhuis, zijn er woningen en er zit een hotel. Daarnaast kun je er het Museum van de Twintigste Eeuw vinden. In het museum is een blijvende expositie over Nederland in de bewogen 20e eeuw en daarnaast zijn er drie zalen met wisselende exposities. 

 • Buitenhaven Hoorn
 • Oostereiland Hoorn Bioscoop
 • Oostereiland Hoorn

Vanaf het Oostereiland kun je doorlopen naar de Hoofdtoren en het Houten Hoofd. De Hoofdtoren is een van de laatste verdedigingspunten van Hoorn die bewaard is gebleven. Vanaf hier heb je uitzicht over het Hoornsche Hop. Tegenwoordig doet de Hoofdtoren dienst als restaurant. Het Houten Hoofd is de pier naast de Hoofdtoren – dit was vroeger en nu nog steeds een aanlegplaats voor schepen. Naast de Hoofdtoren zie je drie beelden op de muur, dit zijn de Scheepsjongens van Bontekoe. Zij voeren met Bontekoe in de tijd van de VOC. Via de Veermanskade kun je doorlopen naar de volgende haven, de Binnenhaven. Ook hier heb je uitzicht op verschillende schepen en huizen met onder andere trapgevels. 

 • Hoofdtoren Houten Hoorn
 • Hoofdtoren Houten Hoorn
 • Hoornsche Hop
 • Scheepsjongens van Bontekoe beeld
 • Hoofdtoren Houten Hoorn
 • Stoomtram
 • Veermanskade
 • Veermanskade
 • Veermanskade

De Roode Steen

Via verschillende straten en steegjes kun je vanuit de haven doorlopen naar de Roode Steen. Dit is het bekendste plein in Hoorn. Dit plein ligt midden in de binnenstad en grenst aan verschillende straten waardoor het niet te missen is. Hier kan je, als het weer het toelaat, lekker op het terras zitten en een lekker hapje eten. Je vindt hier ook de oude waag die tegenwoordig dienst doet als café/restaurant. In de zomermaanden vindt er ook een aantal keer een kaasmarkt plaats.

Aan de Roode Steen is ook het Westfries museum te vinden. Je kunt hier alles leren over de stad en de regio. Dit gaat onder andere over de opkomst van de havenstad in het VOC tijdperk waarvan overal in de stad sporen zijn terug te zien. Voor de liefhebbers heeft het museum een speciale ruimte voor een virtual reality tour. Je kunt hier zitten met een VR-bril op en je ogen uitkijken terwijl je een reis maakt door het verleden. Op dit moment is er een tour over Batavia in 1627. Op de Roode Steen is verder een standbeeld te zien van J.P. Coen, gouverneur-generaal van de VOC. Hij heeft naast het groot maken van Hoorn ook gezorgd voor een zwarte bladzijde in de geschiedenis. 

 • De Waag
 • Station Hoorn
 • Westfries Museum

Met de stoomtram naar Medemblik

Voor wie tijdens de citytrip naar Hoorn ook nog graag de omliggende dorpen en steden zou willen zien, is er nog wat anders. Via het Kerkplein, de Gedempte Turfhaven en de Veemarkt kun je richting het station lopen. Bij het centraal station is er nog een museum te vinden, alleen dit museum blijft niet stilstaan: de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. De stoomtram rijdt van Hoorn naar Medemblik op de toeristische spoorweg. Tijdens de rit kun je genieten van het West-Friese landschap en er wordt gestopt bij de stationsgebouwen van Wognum, Opperdoes en Twisk. Deze treinrit is het allermooist in de lente wanneer je vanuit de trein de tulpenvelden kunt zien liggen.

Dus mocht je een dagje (of meerdere) weg willen in het noord-westen van het land, is een citytrip naar de West-Friese stad Hoorn een absolute aanrader. Om deze citytrip naar Hoorn gemakkelijk te volgen kun je de volgende kaart gebruiken.

Meer…

Zin in een andere citytrip? Kijk dan bijvoorbeeld ons verslag van onze citytrip naar Tilburg!

Geen auto om mee te trippen? Huur dan net als wij een auto!

Rozemarijn

Ik ben een 21-jarige student ondernemerschap die houdt van leuke uitjes en avontuurlijke reizen. Ik deel hierover graag mijn verhalen en tips met anderen.

Aanbevolen artikelen

3 Reacties

 1. […] Andere citytrips bekijken? Kijk dan eens naar onze blog over Hoorn! […]

 2. […] Meer weten? Lees dan snel onze blog over onze trip naar Hoorn! […]

 3. […] jij van onze citytrip naar Den Bosch? Interesse in meer? Lees dan eens over onze citytrips naar Hoorn, Bergen op Zoom en […]

Reacties zijn gesloten.