5 redenen om een citytrip naar Venlo te maken!

citytrip naar venlo

Venlo, wat moet je daar nou? Dat vraag ik me ook iedere keer weer af; en toch ga ik er terug. Inmiddels woon ik al meer dan 7 jaar niet meer in Venlo, maar dat neemt niet weg dat ik heel regelmatig gewoon in de stad te vinden ben. Ik ben er opgegroeid en mijn ouders, familie en een aantal vrienden wonen er nog. Dat is voor mij natuurlijk de voornaamste reden om richting het zuiden te gaan, maar dat is niet de enige reden. Dit zijn namelijk 5 redenen waarom het ook voor niet-Venlonaren leuk is om een citytrip naar Venlo te maken!

1. Buitenlands gevoel

Ze spreken er een dialect. Volgens mijn niet-Venlose vrienden niet te verstaan, dus lijkt het net alsof je toch in het buitenland bent! En dat in een tijd waarin naar het buitenland gaan even wat lastiger is.

2. Feestjes

Venlonaren zijn gezellig en altijd in voor een feestje! Ik hoorde ooit iemand zeggen “zet een tap boète en ‘t is fees” (zet een biertap buiten en het is feest) en dat is waar. Feestjes vieren kunnen ze in Venlo wel. Grote evenementen kunnen nu niet doorgaan, maar normaliter zijn er een aantal evenementen in de stad waar ze er een groot feestje van maken. Onder de hardlopers misschien wel bekend, de Venloop. Van heinde en verre komen wandelaars en hardlopers naar Venlo om juist hier aan een wandel- en hardloopevenement mee te doen. Waarom? Vanwege de goede sfeer! Overal langs het parcours staat publiek en de joekskapellen (dweilorkesten) zorgen voor de nodige opbeurende beats. Voor een plekje bij de finish moet je er vroeg bij zijn; en dan staan er echt niet alleen maar hardlopers te kijken…

citytrip naar venlo

Carnaval

Net als in de rest van het zuiden van het land wordt er ook carnaval gevierd, feest alom! 4 (of 5, of 6) dagen ligt alles een beetje op z’n gat. Winkels en scholen zijn dicht. Iedereen heeft het te druk met carnaval vieren. Lex Uiting maakte er een documentaire over. Dit laat ook de grote saamhorigheid binnen de stad zien! De grote evenementen kunnen dus nu helaas niet doorgaan, maar in voor gezelligheid blijven de Venlonaren altijd.

3. Cultuur!

Er zijn daadwerkelijk een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Het stadhuis, het Römerhuis en de Sint Martinuskerk, mooie gebouwen midden in het centrum. Ook de Floddergats (Keizerstraat) mag zeker niet in een stadswandeling ontbreken, via dit straatje kwam Napoleon te paard aan in de stad. Tegenwoordig een gezellig straatje met leuke kroegjes. Voor de kunst en cultuur liefhebbers, is er ook het Limburgs museum en Museum van Bommel van Dam. Of mocht je meer over de Venlose vastelaovend (carnaval) willen weten, het Jocus museum.

4. Vlaaien

Limburgse vlaai; need I say more? De lekkerste komt van bakkerij ’t Mikske! Deze zit op 5 minuten lopen van het station, net buiten het centrum. Als je daar bent, doe ze dan ook even de groetjes van mij!

vlaai citytrip naar venlo

5. Groen

5. Er is veel groen in de omgeving. De stad is gelegen aan de Maas. Vanuit het centrum loop je zo de natuur in voor een wandeling langs deze rivier. Verder heb je ook op een paar kilometer afstand een aantal mooie natuurgebieden, de Groote Heide, het Jaomerdal (Jammerdaal) en het Zwart Water. Of je gaat helemaal naar het Zuiden via de Mergelland Route. Ook aan parken geen gebrek! Venlo is in 2003 zelfs uitgeroepen tot groenste stad van Europa. Dat is alweer een tijdje geleden, maar he, een beetje chauvinisme moet kunnen toch?

de Groote Heide venlo
De Groote Heide

Last but not least nog een bonusreden: Venlo ligt aan de grens met Duitsland. Rijd op de terugweg even langs Duitsland om daar je tank weer vol te gooien. Dat scheelt je al gauw een dubbeltje of twee of drie per liter!

Hebben we je geïnspireerd om een citytrip naar Venlo te maken? We horen het graag!

En vergeet ons niet te volgen op Instagram en Facebook!

Dominique

Hi! Ik ben Dominique, 25 jaar oud en ik woon inmiddels in Den Bosch. Stilzitten kan ik niet zo goed en ik ben dan ook het liefst zo veel mogelijk buiten en onderweg. Hardlopen, wielrennen, wandelen in binnen- of buitenland, ik vind het allemaal leuk! Als ik dan onderweg ook nog ergens een lekker kopje koffie kan vinden ben ik helemaal blij.

Groetjes!

Aanbevolen artikelen