Dagje uit naar Volendam!

Volendam

Een plek die niet kan ontbreken tijdens een ontdekkingstocht in eigen land is toch wel Volendam. Het dorpje dat bekend staat om zijn beroemde dijk, bekende inwoners en authentieke Nederlandse sfeer. Daarnaast staat het helaas ook bekend om zijn enorme drukte, zeker in de zomerperiode. Dat laatste is nou precies waarom DIT het perfecte moment is om Volendam te bezoeken! 

De Volendamse dijk. Ik liep er al eens een paar jaar geleden. Toen zag ik geen hand voor ogen door de hoeveelheid toeristen die hierop af waren gekomen. Ik kreeg alleen maar een gevoel van hitte en claustrofobie en wilde er dus niet langer zijn dan nodig. Flash forward naar deze zomer, toen ik tijdens mijn roadtrip door Nederland wederom het dorpje bezocht. Er liepen (zeker in de ochtend) weinig mensen, waardoor ik echt kon genieten van de locatie en goede foto’s kon maken. Mensen waren wat geduldiger en de sfeer was een stuk fijner. De lokale ondernemers hebben ook een flinke Corona klap gekregen, dus koop ook zeker een klein souvenirtje om mee naar huis te nemen. 

Volendam
Hoe rustig!

Doen in Volendam 

Nou je bent eindelijk een dagje in Volendam, en nu? Gelukkig zijn er hier genoeg bezienswaardigheden om te zien en doen. Zo maak je wel een dagje vol 

Ronddwalen door Volendam 

Een van de leukste dingen voor mij om te doen was ronddwalen door Volendam. Check rustig alle winkeltjes op de dijk en ga daarna het “doolhof” verkennen. Zo wordt een oude buurt van Volendam genoemd met een doolhof van typische oude vissershuisjes. Deze “insta waardige” wirwar van huizen is altijd erg aantrekkelijk geweest voor de creatievelingen onder ons.  

Een foto in klederdracht

Bijna iedereen die in Volendam is geweest heeft wel een foto in klederdracht laten maken. Bij verschillende winkeltjes op de dijk kun je eventjes terug in de tijd en een foto laten maken met de hele club in echte Volendamse klederdracht. Een leuke herinnering voor later! 

Kaas, kaas, kaas

In een prachtig pand In Volendam vind je de Cheese Factory. Hier kun je uitleg krijgen over traditionele productiemethoden en daarnaast ook gelijk de kaas meenemen. In deze unieke en grote ruimte wordt de geschiedenis van kaas tot leven gewekt en leer je alles wat je moet weten over dit geliefde product. Dit is wel een must-do in Volendam, al zeg ik het zelf. 

Als echte kaasliefhebber viel mijn oog ook direct het Old Amsterdam winkeltje. Hier hebben we van een kop koffie genoten en gekletst met manager Natasja. Zij vertelde ons van alles over Volendam en hoe de Corona-crisis hier heeft ingeslagen. Dit is een fijne plek om even te stoppen voor een kop koffie en daarna naar huis te gaan met een tas vol heerlijke Old Amsterdam. 

Het Volendams museum

In het Volendamse museum leer je alles over de geschiedenis van Volendam. Je ziet hoe mensen erbij liepen in de authentieke klederdracht, hoe huizen ingericht waren tussen 1815 en 1920, scheepsmodellen en kunstwerken van kunstenaars die ooit Volendam hebben bezocht. Ook kun je een kijkje nemen bij het sigarenband huisje. Deze ruimte is beplakt mozaïeken van met 11 miljoen sigarenbandjes. 

Paling happen 

Een van de dingen die je in Volendam eigenlijk niet mag missen is een lekker visje. En dan heb ik het natuurlijk over de beroemde paling van Smit Bokkum. In dit pand kun je in het restaurant genieten van heerlijke palinggerechten en daarnaast ook van een rondleiding door de rokerij, waar je kunt zien hoe de paling al eeuwen gerookt wordt. 

Boot naar Marken

Vanuit de dijk in Volendam kun je ook de veerboot naar Marken pakken. Binnen 30 minuten sta je dan op het historische schiereiland. Bezoek het kijkhuisje van Sijtje Boes, bezoek het Marker Museum en wandel rond op het fotogenieke schiereiland. Met een bezoekje aan Marken heb je alles gehaald uit je trip naar Volendam. 

Ben jij al eens naar Volendam geweest of staat deze ook op jouw bucketlist? 

En vergeet ons niet te volgen op Instagram en Facebook!

Savannah

Hi lieve lezers,

Mijn naam is Savannah, ik ben gek op alles wat met reizen te maken heeft en ben daarnaast een echte foodie. Mijn grootste passie ligt in het vinden van verborgen parels op de plekken die ik bezoek. Ik hou van het ontdekken van nieuwe culturen, de natuur ingaan en (obviously) heel veel lekker eten. Een paar weken terug kwam ik erachter dat het toch moeilijker wordt om de wereld te gaan ontdekken in tijden van corona, dus besloot ik dat dit dan eindelijk het jaar wordt dat ik mijn eigen moederland maar eens ga verkennen. Ik ben benieuwd wat ik tegen ga komen en kan niet wachten om al deze vondsten en gedachtes met jullie te delen.

Let's stay safe and travel local!

Aanbevolen artikelen