Dagtrip vanuit Nijmegen: Leur en Hernen

Kasteel Heren

Even weg uit de stad en tot rust komen? Dan is dit een dagtrip voor jou! Leur en Hernen zijn twee dorpjes gelegen in een mooie bosrijke en groene omgeving nabij Nijmegen. Wat ze óók gemeen hebben zijn de authentieke gebouwen. Wat je onderweg tegen zult komen zijn oude boerderijen, molens, kerken en een prachtig kasteel. Een fijne omgeving om te wandelen of te fietsen, wellicht in combinatie met een kleine ontdekkingstocht langs de lokale horeca. We laten je zien hoe een dagje Leur en Hernen eruit ziet.

Vervoer vanaf Nijmegen Station naar Leur/Hernen

Kom je vanuit Nijmegen? Er zijn twee manieren om onze trip naar Leur vanaf Nijmegen Station te beginnen.
1. Met je eigen fiets: ca. 60 minuten fietsen.
2. Trein naar Wijchen station (circa 15 minuten) om vanaf daar te fietsen naar Leur (10 minuten) – Hernen (20 minuten)
3. Eigen auto: circa 20 minuten en evt een fiets huren in Wijchen. Je kunt ook alles met de auto doen aangezien je overal in Leur en Hernen gratis kan parkeren.

Start – Hernen

1. Kasteel Hernen

Als je in de buurt bent kun je er niet omheen: het kasteel van Hernen. Het kasteel is open op woensdag, donderdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Het kost € 9,50 om het kasteel van binnen te bekijken – maar van de buitenkant is hij ook beeldig. Meer informatie en een agenda met activiteiten vind je op de website van Hernen.

Kasteel Hernen

2. Koffie bij Caféesterij de Toekomst

Als je net zoals ik ’s ochtends een groot liefhebber bent van koffie, kun je het beste in Hernen starten. Parkeer je auto gratis naast het kasteel in Hernen en loop een minuutje richting Caféesterij de Toekomst. Hier kun je terecht voor koffie, taart, ijs en lunch.

3. Wandeling (GPS) vanaf Hernen

Er zijn verschillende routes die je, vanaf het kasteel in Hernen, kunt wandelen of fietsen (van onder andere: 5, 7 of 10 km). Mijn favoriete wandeling is te vinden op: gpswalking.nl.

Start in Leur

1. Lunchen bij de Leurse Hof

Vanaf 12:00 is de Leurse Hof geopend. Dit is een heerlijke plek om te lunchen of te dineren, binnen in het sfeervolle restaurant of in de ruime tuin gelegen rondom het authentieke pand.

De Leurse Hof

2. Wandeling van 8 km vanaf “Bezoekerscentrum Land van de Heerlijkheden”

Op de website van Gelderse Landschap & Kastelen vind je een leuke wandelroute met de routebeschrijving en de bezienswaardigheden. Uiteraard kan deze ook gefietst worden. Je kunt deze wandeling starten bij het “Bezoekerscentrum Land van de Heerlijkheden”. Vanuit hier voert deze wandelroute je door het Leurse Bos, langs de Leurse kerk, het Hernense Meer en de Hernense Molen. De molen is gratis te bezichtigen wanneer de blauwe molenaarsvlag buiten hangt.

Lokale lekkernijen

De horeca in deze streek, heb ik al reeds benoemd: De Leurse Hof en Caféesterij de Toekomst. Een historische bakbeleving zul je ervaren in het Bakhuis van Leur. Er worden in dit bakhuis lekkernijen gebakken met de historische takkenbosoven uit het jaar 1840. Je kunt zien hoe het oude bakkersambacht wordt uitgeoefend en het verhaal horen achter Bakhuis Leur. Ook is er koffie, thee en zelf gebakken koekjes, brood en banket te krijgen.

Tijdens je wandeling of fietstocht kom je waarschijnlijk ook kleine kraampjes tegen met lokale producten zoals jam, bloemen of eieren. Ook zul je onderweg veel koeien tegenkomen. Dit zijn koeien van het ras Aberdeen Angus. Bij de Leurse Angus boerderij kun je vleespakketten van deze koeien kopen. Er zijn ook andere lokale producten aanwezig bij de “Boswinkel”.

Veel plezier in Hernen en Leur. Ben je een beetje tot rust gekomen in deze mooie omgeving? Of heb je hier in de buurt iets lekkers gegeten? Zijn we een bezienswaardigheid vergeten te benoemen, die je niet mag missen? Laat het ons gerust weten! En op zoek naar goede eettips voor Nijmegen? Check dan deze blog!

En vergeet ons niet te volgen op Instagram en Facebook!

Bo

Alles wat met eten en drinken te maken heeft, dat is de passie van Bo (25). Haar geluk vindt ze door over heel de wereld op zoek te gaan naar nieuwe recepten, gezellige restaurants en lokale producten, bij voorkeur zo duurzaam mogelijk. Naast authentieke recepten en reisverhalen, kun je op haar website www.chezbo.nl, ook terecht voor moestuintips en jouw dagelijkse inspiratie over wijnen, bieren en koffie.

Aanbevolen artikelen