Roadtrippen door Zuid-Limburg

Mergellandroute

De ultieme manier om Zuid-Limburg te ontdekken is om de Mergellandroute te rijden. Tijdens deze Mergellandroute zie je niet alleen het mooie heuvellandschap, maar ook erg gezellige dorpjes. De route is 110 kilometer lang, maar trek er zeker twee dagen voor uit om de leukste plaatsen te ontdekken. Zelf heb ik een deel van deze toffe route gereden en ik deel graag mijn favoriete plekken met jullie! 

Kasteel Eijsden

Onze eerste stop was bij Kasteel Eijsden. Het kasteel is in 1936 gebouwd en is omringt door een prachtige tuin. Helaas is het kasteel zelf niet te bezoeken, maar van buiten is het ook erg mooi om te zien. Door de tuin kun je rustig wandelen en vergeet ook geen mooie foto’s te nemen. Het kasteel ligt niet ver buiten het dorpje Eijsden waar je een lekker ijsje kunt kopen bij Angelati. 

  • Kasteel Eijsden mergellandroute
  • Kasteel Eijsden mergellandroute
  • Kasteel Eijsden mergellandroute

Mheer

Na onze eerste stop zijn we doorgereden naar het dorpje Mheer. Hier vind je onder anderen Kasteel Mheer. Dit kasteel is helaas alleen tijdens de Kasteelfeesten te bezoeken. Toch is het zeker een kijkje waard. Voor het kasteel ligt de St. Lambertuskerk, waar je ook een kijkje kunt nemen. Wanneer je terugloopt naar de parkeerplaats, neem dan even pauze bij Café Quanten. Hier kun je heerlijk lunchen, mét uitzicht op de kerk. 

  • Kasteel Mheer mergellandroute
  • Kasteel Mheer mergellandroute

Geuldal

Hierna vonden wij het tijd voor een stukje natuur. We zijn daarom naar het Geuldal in Epen gereden. Hier vindt je rivier de Geul. De Geul is het snels stromende riviertje van Nederland. Wanneer je parkeert aan de plaatweg loop je zo het natuurgebied waar je al snel de Volmolen tegenkomt. Wanneer je het hele pad rechtdoor loopt kom je uit bij restaurant de Smidse, een plek waar je lekker even kan pauzeren tijdens de wandeling. Daarna is het tijd om weer terug te lopen. Vergeet voordat je naar de volgende stop rijdt niet te kijken bij het kleine kapelletje aan de Smidsberg. 

Geuldal

Camerig

Na onze wandeling hebben wij nog een korte stop gedaan in het dorpje Vijlen. We zijn gestopt op de parkeerplaats van Restaurant Buitenlust, waar je aan de overkant van de weg een prachtig uitzicht hebt over het heuvellandschap. Naast het mooie uitzicht kun je hier iets drinken of nog een wandeling maken in het Vijlenerbos. Zelf zijn wij doorgereden naar onze volgende stop. 

Camerig Mergellandroute

Drielandenpunt

Omdat het al wat later begon te worden zijn we doorgereden naar het drielandenpunt in Vaals. Deze plek ken je misschien al van een van onze vorige blogs. We hebben geparkeerd bij de Wilhelminatoren, waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht. Hierna zijn wij door het bos naar het drielandenpunt gelopen. Wanneer je niet zit te wachten op nog een wandeling is het ook een optie om door te rijden naar een parkeerplek dichter bij het drielandenpunt. Vlak bij het drielandenpunt zit ook het hoogste punt van Nederland.

Drielandenpunt Mergellandroute

Valkenburg

Ondanks dat dit officieel geen punt op de Mergellandroute is, hebben wij toch onze dag hier afgesloten. Valkenburg is vooral bekend door de grotten die de stad heeft, maar dat is zeker niet het enige wat te vinden is in de stad. Wij zelf hebben slechts een klein stukje van de stad kunnen zien, maar je kunt er op zijn minst een halve dag spenderen. Zelf hebben we geparkeerd in het centrum en zijn we gewoon rond gaan lopen. We hebben onder anderen de Geulpoort, Kasteel Den Halder en de H.H. Nicolaas en Barbarakerk gezien. De Grotestraat Centrum en de Berkelstraat zitten vol met gezellige terrasjes waar je iets kunt drinken en dineren. Reserveer wel op tijd, want helaas zat alles vol toen wij er kwamen. 

  • Valkenburg
  • Valkenburg
  • Valkenburg

Dit waren mijn hoogtepunten van het stuk van de Mergellandroute die wij gereden hebben. Mocht je benieuwd zijn naar de andere punten op de route, of de route zelf willen rijden. Klik dan hier!

En vergeet ons niet te volgen op Instagram en Facebook!

Joy

Hi, Ik ben Joy, een 21-jarige communicatiewetenschappen student in Brussel. Wanneer ik niet thuis in Eindhoven of in Brussel ben, kun je me vinden op fotogenieke plekken in de rest van de wereld. In mijn vrije tijd zie ik het liefst zo veel mogelijk mooie plekjes, in binnen- en buitenland die ik met jullie kan delen. Verder schrijf ik ook nog artikelen voor mijn eigen blog, die ik samen met twee vriendinnen ben gestart.

Aanbevolen artikelen