In Nederland kun je ook verbazingwekkend veel mysterieuze plekken vinden met een interessante geschiedenis. Bepaalde gebouwen, monumenten of plekken die een uniek verhaal hebben en ook de moeite waard zijn om eens te bekijken. Deze 7 mysterieuze plekken vond ik persoonlijk heel interessant om te zien!
Westerbork (Drenthe)
Als je De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch hebt gelezen weet je misschien nog wel dat Westerbork een bijzondere geschiedenis heeft. Maar hoogstwaarschijnlijk ken je Westerbork van het gelijknamige concentratiekamp, dat stamt uit de Tweede Wereldoorlog. In 1939 werd het kamp echter al gebruikt als vluchtelingenkamp. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond Kamp Westerbork bekend als een ‘voorportaal naar de hel’ aangezien het een doorgangsportaal was naar kampen zoals Sobibor en Auschwitz. Wat je misschien nog niet wist was dat Kamp Westerbork daarna ook nog gebruikt werd. Zo werden Indonesische vluchtelingen die vluchtten na de onafhankelijkheidsoorlog en die de kant van Nederland kozen (zoals de Molukkers) hier lange tijd opgevangen. Maar Kamp Westerbork wordt sinds 1970 ook gebruikt als sterrenwacht! Tegenwoordig kun je zowel de sterrenwacht als het herinneringskamp bezoeken.
Radio Kootwijk (Gelderland)
Middenin de Veluwe vindt je het imposante Radio Kootwijk gebouw. Dit gebouw werd in de jaren ‘20 van de vorige eeuw gebruikt voor radiotelegrafisch contact met toenmalig Nederlands-Indië. Het ontwerp van het gebouw is geinspireerd op een tempel en een sfinx en ziet er, ook doordat het zo in the middle of nowhere ligt, heel bijzonder uit.

Pampus (Noord-Holland)
Misschien ken je Pampus van naam aangezien het beter bekend is van het spreekwoord ‘voor Pampus liggen’. Het forteiland Pampus ligt in het IJmeer en is te bezoeken via Muiden en IJburg. Het is ooit aangelegd om Amsterdam te beschermen tegen aanvallen vanuit de Zuiderzee. Blijkbaar was Nederland daar nogal bang voor namelijk na de Frans-Duitse oorlog in 1870. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Nazi’s het als oefenobject voor duikbommenwerpers. Je kunt ook met je eigen bootje Pampus bezoeken!

Pyramide van Austerlitz (Utrecht)
Ja, Nederland heeft een pyramide! Of nou ja, soort van. Het ziet er niet uit zoals de pyramides in Egypte, al is het wel gebaseerd op de piramide van Gizeh. De Pyramide van Austerlitz is een 17 meter hoge pyramide van aarde. De pyramide stamt uit 1804(!) en is gebouwd door napoleontische soldaten. De Franse generaal Auguste de Marmont liet de piramide bouwen omdat hij trots was op zijn bataljon en om zo de verveling van zijn soldaten tegen te gaan. Oh, en je mag de piramide beklimmen!

Hunebedden (Drenthe)
Waarschijnlijk ken je de hunebedden nog van je geschiedenisklas op je basisschool. Gezien de mysterie om de hunebedden heen moesten ze zeker in dit lijstje. Volgens de meest gangbare theorie waren de hunebedden grafkamers. Maar niemand weet het helemaal zeker en volgens sommige anderen zijn de hunebedden gebruikt als heiligdom. De hunebedden zijn gebouwd tussen 3350 en 3050 voor Christus(!)
Bonifatiuskapel (Friesland)
De Bonifatiuskapel is een rooms-katholiek bedevaartskapel in Dokkum. Ieder jaar komen tussen de 25.000 en 40.000 pelgrims naar Dokkum. De kapel is ingericht als amfitheather, waar zo’n 1.600 mensen kunnen zitten.
Gezicht van Nijmegen (Gelderland)
Het Gezicht van Nijmegen is een nieuw en heel indrukkend beeld. Dit 6-meter hoge beeld van de kunstenaar Andreas Hetfeld is gebaseerd op het bekende Romeinse masker dat 100 jaar geleden in de Waal gevonden werd en tegenwoordig te zien is in Museum het Valkhof. Via een trap aan de achterkant kun je door de ogen van het masker Nijmegen zien.

Heb je zelf suggesties voor mysterieuze plekken die naar jouw idee echt het bezoek waard zijn? Laat het ons weten!
Interessant? Kijk dan ook eens naar ons artikel over openbare kunst in Nederland.
5 gedachten over “7 Mysterieuze en interessante plekken in Nederland”
Reacties zijn gesloten.