11 openbare kunstwerken in Nederland die je gezien moet hebben

Rapa-Nui-Texel

Wist je dat er in Nederland heel veel openbare kunstwerken te vinden zijn? Dit zijn naar ons idee 11 bijzondere plekken of openbare kunstwerken die je echt gezien moet hebben als je van kunst houdt.

Santa Claus (Rotterdam)

Deze ken je waarschijnlijk wel; dit is misschien ook wel het bekendste openbare kunstwerk in dit lijstje en dat is vooral vanwege de bijnaam. Het beeld Santa Claus is een beeld van Paul McCarthy en stelt een kerstman voor die iets van een boom vasthoudt. Het probleem alleen; het voorwerp in zijn handen lijkt nogal op een bekend seksspeeltje en daarom staat dit beeld daarom ook bekend als Kabouter Buttplug. Paul McCarthy heeft trouwens nooit ontkend dat het geen buttplug is en hij stond er al eerder om bekend zulke fratsen uit te voeren, dus misschien is die naam volkomen terecht.

Santa Klaus aka Kabouter Buttplug
Santa Klaus (aka Kabouter Buttplug)

De Dromer van Rapa Nui (Texel)

Wist je dat de eerste Europeanen op Paaseiland (Rapa Nui) Nederlanders waren? Op 5 april 1722 voer Jacob Roggeveen en zijn bemanning vanuit Texel naar dit Polynesisiche eiland in de Grote Oceaan. Om deze reis te herinneren heeft kunstenaar Bene Aukara Tuki Pate De Dromer van Rapa Nui uit tufsteen gehakt. Je kunt het beeld, dat in de richting van Paaseiland kijkt, bekijken in de tuin van de Eiland Galerij.

De Dromer van Rapa Nui
De Dromer van Rapa Nui

Stalin in een telefooncel (Den Haag)

Weet je nog dat er vroeger overal telefooncellen stonden? Good old times.. Of niet. Anyway, op de hoek van het Haagse Gemeentemuseum staat een ouderwetse PTT-telefooncel met de buste van Jozef Stalin. Stalin wordt verlicht door een klein schemerlampje en een dode vis. Het doek waar het beeld op staat en het lampje moeten het interieur van een peeskamer weergeven. En de vis? Nou ja, Stalin was blijkbaar net zo dol op haring als op vrouwen (vandaar de peeskamer). Het beeld verwijst naar de macht en het burgerlijke en is een aanklacht tegen het communisme. 

Stalin in een telefooncel
Stalin in een telefooncel

Keith Haring (Amsterdam)

Wist je dat je in Amsterdam in de buitenlucht een werk van Keith Haring kunt vinden? Mocht je Keith Haring niet zo snel herkennen van naam; zijn kunstwerken herken je direct. De bekende popart met de bekende poppetjes zijn iconisch. In zijn hele leven heeft Keith Haring maar twee muurschilderingen gemaakt; één in New York en één in Amsterdam. Lang was het werk verscholen achter een dikke ijzeren plaat, maar nu de buurt helemaal gerenoveerd is, is het werk ook weer zichtbaar. Het kunstwerk ligt vlak naast de Foodhallen in Oud-West.

Keith Haring Foodhallen
Keith Haring bij de Foodhallen

Streetart (Heerlen)

Je zou het misschien niet weten, maar Heerlen is de stad van de streetart! De voormalige mijnstreek was ooit een bruisend gebied, maar nadat de mijnen gesloten waren, was ook de stads rijkdom verdwenen, met verloedering en leegstand tot gevolg. En dat is precies wat kunstenaars aantrekt! Nu zit dit gebied boordevol kunst van nationale en internationale artiesten. De gids Street Art Heerlen brengt je naar alle mooie plekken.

Streetart Heerlen
Een van de vele kunstwerken die je in Heerlen kunt vinden

Anne Frank (Amsterdam)

Een andere plek boordevol streetart is het NDSM terrein in Amsterdam. Dit oude havengebied zit vol met kunst, waaronder een muurschildering van 240 vierkante meter van Anne Frank, gemaakt door de kunstenaar Eduardo Kobra. Je hebt geen gids nodig om alles te zien. Pak vanaf Amsterdam Centraal het meest linkse pondje naar het NDSM gebied (kost niks) en ga gewoon lopen!

Anne Frank NDSM Amsterdam
Anne Frank (NDSM Amsterdam)

UFO op de Inktpot (Utrecht)

Op het hoofdkantoor van spoorbeheerder ProRail kun je iets unieks vinden; een UFO! Het kunstwerk was onderdeel van de kunstmanifestatie Panorama2000, waarbij er kunst door de hele stad was neergezet die je vanaf de Dom kon bekijken. Het ontwerp van beeldhouwer Marc Ruygrok staat op het grootste bakstenen gebouw van Nederland; de Inktpot (vandaar de naam). De meeste kunstwerken van Panaroma2000 zijn verdwenen, maar de UFO hangt er nog steeds!

Ufo op de Inktpot
UFO op de Intpot

Love (Friesland)

Een kunstwerk dat je toch veelvuldig op Instagram voorbij ziet komen is het bekende werk Love van de Spaanse beeldhouwer Jaume Plensa. In elf Friese steden mochten internationale kunstenaars fonteinen ontwerpen ter ere van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 en dit bekende werk kwam toen in Leeuwarden. Absoluut de moeite waard om te zien! 

Love Leeuwarden
Nee, het ligt niet aan de foto. Dit is hoe het hoort 🙂

Big Funnel Man (Breda)

In de berm van de A27 bij Breda ligt een groot rood poppetje met een trechter in zijn mond, genaamd Big Funnel Man. Dit ziet er misschien uit als een uit de hand gelopen studentengrap, maar niks is minder waar! De kunstenaar Joep van Lieshout hoopte dat de forenzen die daar dagelijks in de file staan zich zouden herkennen in het gedwangvoerde poppetje.

Big Funnel Man
Big Funnel Man

Gezicht van Nijmegen (Nijmegen dus)

Deze hebben we al eerder benoemd in een andere blog, dus we gaan hier niet te lang bij stilstaan, maar als je in de buurt bent; ga kijken! Dit beeld van de kunstenaar Andreas Hetfeld is gebaseerd op een Romeins masker dat in de Waal gevonden werd en kijkt uit op de stad. Heel gaaf om te zien!

Gezicht van Nijmegen
Gezicht van Nijmegen

Streetart Frankey (Vooral Amsterdam)

Een van onze favoriete kunstenaars is Streetart Frankey. Misschien ken je hem wel van zijn onlangs geplaatste (en helaas verwoestte) lego beeld van Andre Hazes op de Dam, maar hij staat bekend om zijn guerilla-stijl openbare kunstwerken! Op de meest rare plekken heeft hij kunst geplaatst. Zo heeft hij in Amsterdam ook een bushokje gedecoreerd met een glas-in-lood afbeelding van Johan Cruyff, maakte hij een Manneke Pis van een drinkwater fontein en plaatste hij een beeld van de overleden burgermeester Eberhard van der Laan bovenop Paradiso. Op zijn Instagram kun je al zijn werken bekijken. En mocht je iets heel gaafs zien; ga snel kijken, voordat het weggehaald of kapotgemaakt wordt!

Hazes op de Dam van Streetart Frankey
Hazes op de Dam van Streetart Frankey

Hebben wij openbare kunstwerken gemist die jij echt fan-tas-tisch vindt? Laat het ons weten en wie weet komt het in deel 2!

David

Altijd een nieuwe trip aan het plannen en groot fan van zonnige plekken. Daarnaast is eten oprecht een hobby voor mij, dus goede tips voor restaurants en barretjes zijn altijd welkom.

Aanbevolen artikelen

3 Reacties

  1. […] Interessant? Kijk dan ook eens naar ons artikel over openbare kunst in Nederland. […]

  2. […] bijvoorbeeld onze blog over openbare kunstwerken in Nederland die je écht gezien moet […]

  3. […] naar meer dingen die jein de buurt van Amsterdam kunt doen? Lees dan bijvoorbeeld onze blog over openbare kunst of ontdek de mooiste steden rondom […]

Reacties zijn gesloten.