OV-fietstocht in de omgeving van Den Bosch!

lunense heide

Ik fiets vrij veel – soms op mijn stadsfiets, maar meestal op mijn racefiets (of sinds kort ook mijn gravelbike). Een OV-fiets daarentegen had ik tot deze zomer nog nooit gebruikt. Ja, ik wist al lang van het bestaan en hoe handig ze kunnen zijn, maar ik heb ze denk ik op de een of andere manier nog nooit nodig gehad. Tot een mooie zomerse dag in juli dit jaar. Het was tijd voor mijn OV-fiets ontgroening!

Een vriendinnetje woont sinds dit voorjaar ook in Den Bosch en we wilden wel iets van de omgeving gaan ontdekken. Het was lekker weer, dus waarom niet op de fiets?! Onze stadsfietsen leken echter niet erg geschikt voor een ritje van ongeveer 40 kilometer en bij gebrek aan racefiets voor de vriendin, was de enige andere optie een OV-fiets. Voor € 3,85 ook slechts een schijntje.

ov-fiets

De Start

Bepakt met broodjes, salade en aardbeien gingen we vol goede moed richting het station onze fiets ophalen. Zadel omhoog en gaan. Vanuit het station fietsten we richting Vught, langs de IJzeren Man. Dit is een plas waar je in de zomer heerlijk kunt liggen en zwemmen. Er is een afgebakend stukje strand met voorzieningen waar je entree moet betalen om binnen te komen, maar langs de rest van de plas kun je gewoon zo een fijn plaatsje uitzoeken. We waren pas 20 minuten onderweg dus we besloten om niet hier al onze meegebrachte lunch te verorberen. Nog een stukje door!

Loonse en Drunense Duinen

Als echte toeristen rond eigen stad wisten we bij het eerstvolgende kruispunt natuurlijk niet welke kant we op moesten, maar lang leve de ANWB knooppuntenkaart, hierdoor was de weg die we wilden volgen snel gevonden. Het idee was om te lunchen bij uitkijkpunt Bosch en Duin. We hadden gehoord dat je hier een mooi uitzicht hebt over de Loonse en Drunense duinen. 

Loonse en Drunense Duinen

Paarse Heide

Mooi was het zeker! Het is eigenlijk zo dicht bij huis, maar ik was er tot dan toe nog nooit geweest. De lieve mensen naast ons op het bankje konden ons vertellen dat het er in augustus zelfs nog mooier zou zijn. De heide zou dan paars gekleurd zijn! (Na deze OV-fiets tocht had ik de smaak te pakken en ben ik er inderdaad in augustus ook nog geweest en ik kan dit wel beamen).

Loonse en Drunense Duinen OV Fiets

Het uitzicht was top, de lunch was lekker, klaar om verder te gaan. Langs de duinen, door de bossen en over de dijk vervolgden we onze route. Gevarieerd en overal even mooi! Toevallig, of niet zo toevallig, kwamen we langs de Emma Molen. Van fietsen krijg je honger, dus dit leek ons een uitermate geschikt moment om op het terras te genieten van een kopje koffie met appeltaart. Deze appeltaart is goedgekeurd!

Einde

We moesten nog een kleine 10 kilometer voordat we weer terug in Den Bosch zouden zijn, dus na de koffie zijn we toch maar weer opgestapt. Een dik half uur later waren we weer terug bij het station en leverden we onze fietsen weer in bij de meneer van de fietsenstalling. Het was een top ritje, weer een stukje van de omgeving verkend! Met een beetje zadelpijn, maar met een voldaan gevoel sloten we de dag af met een verrassingsmenu bij Yalla Yalla. Had ik al gezegd dat je van fietsen honger krijgt?

OV-Fiets

Tips!

Onderweg zijn we (bijna) langs een aantal horecagelegenheden gekomen waarvan ik goede verhalen heb gehoord.

  • Bij de IJzeren Man ligt IJM. Zij beheren het stuk afgebakende strand. Je kunt er een roeibootje, waterfiets of sup huren; er is een speeltuin en ze hebben een aantal sportveldjes. Hierbij is een restaurant waar je kunt lunchen en dineren.
  • Het 1KM wandelpad naar het daadwerkelijke uitkijkpunt Bosch en Duin loopt vanaf Landgoed Bosch en Duin. Ook hier kun je lunchen en dineren. Voor bij de koffie schijnt de lokale lekkernij, de Udenhoutse Broeder, erg lekker te zijn! Ik ben zelf nog niet bij Landgoed Bosch en Duin geweest, maar iets met krentenbrood, spijs, kaneel en suiker kan eigenlijk ook alleen maar lekker zijn. 
  • Emma Molen, de plaats waar ze heerlijke appeltaart hebben! Je kunt hier ook terecht voor lunch en diner of bij het aangrenzende Bakhuys Emma voor streekproducten en vers brood. Mocht je nog meer willen weten over deze molen, ze doen ook rondleidingen. 
  • Yalla Yalla, een klein restaurant in de Postelstraat waar ze smaakvolle gerechten uit het Midden-Oosten serveren. Voor lunch, shared dining en mezze. Alles is vers en huisgemaakt en dat proef je!

Mocht je meer tips zoeken voor een trip naar de omgeving van Den Bosch, bekijk dan ook onze andere blog!

En vergeet ons niet te volgen op Instagram en Facebook!

Dominique

Hi! Ik ben Dominique, 25 jaar oud en ik woon inmiddels in Den Bosch. Stilzitten kan ik niet zo goed en ik ben dan ook het liefst zo veel mogelijk buiten en onderweg. Hardlopen, wielrennen, wandelen in binnen- of buitenland, ik vind het allemaal leuk! Als ik dan onderweg ook nog ergens een lekker kopje koffie kan vinden ben ik helemaal blij.

Groetjes!

Aanbevolen artikelen