Zelfvoorzienend overnachten in de Nederlandse wildernis: Cabiner.co

cabiner

De Nederlandse wildernis. Deze combinatie van woorden, worden door de meeste Nederlanders niet vaak gemaakt. Niets is minder waar, als je buiten de randstad kijkt! Een manier om je onder te dompelen in de Nederlandse wildernis is via Cabiner.co, die je laat overnachten midden in de Drentse wildernis, en dit ook nog op een milieuvriendelijke manier!

Voorbereiding

Van tevoren kies je of je in één of meerdere cabins blijft slapen. Mocht je meerdere overnachtingen boeken, dan heb je de optie dit in verschillende cabins te doen. Op deze manier maak je een mooie trektocht door de natuur tussen de cabins en word je elke dag wakker in een andere omgeving. Daarnaast vraagt het terugtrekken in de natuur om wat voorbereiding; beddengoed neem je zelf mee, net als je eten. Backpacks of grote sporttassen hiervoor gebruiken is wel handig, met een rolkoffer door de modder is geen succes. 

cabiner

De hike

Om bij je cabin te komen, moet je een stuk wandelen. Het avontuur begint al bij de parkeerplaats. De auto parkeer je bij de boswachter, die de kaart (ja, een echte papieren kaart) voor je in een apart hokje heeft geplaatst. Op veel plekken heb je geen bereik, dus oldskool kaartlezen it is! Ja, wij zijn een aantal keer de weg kwijtgeraakt.

Vanaf de boswachter kom je elke keer in een ander stukje Nederlands natuur. Soms loop je in dichtbegroeid bos, 5 minuten later haal je voorzichtig schrikdraad weg om een oversteek te maken in een weiland (pas op voor de Schotse Hooglanders!). Dit alles met alleen je eigen krakende voetstappen en het geruis van de bomen om je heen, heerlijk! We kwamen in een uur tijd hoogstens twee stellen tegen, social distancing 2.0…

  • cabiner drenthe
  • hike drenthe
  • wandelen drenthe

De cabin

Wanneer je na een stevig stukje wandelen aankomt bij je cabin, voelt het echt alsof er een magisch huisje opdoemt tussen de bomen. Een veilige haven te midden van de natuur.

Het huisje konden we openen via een sleutelkastje. Binnen heeft de cabin een knusse en huiselijke sfeer. Het idee om 24 uur zonder wifi en betonnen gebouwen te zijn liet een overweldigend gevoel van rust over ons heen vallen. 

  • cabiner huis
  • drenthe bos
  • drenthe huisje

Prominent in de cabin staat een houtkachel. Om het echte oergevoel te versterken, kan je zelf hout verzamelen en klein kappen met een kleine bijl. Hup, naar buiten om het expeditie Robinson gevoel te evenaren! Na een aantal pogingen van houthakken, met meer gelach dan hout als resultaat, waren we toch blij met de houtvoorraad die er al lag. 

cabiner kachel

Pompen en koken

Om water uit de kraan omhoog te krijgen, moesten we moeite doen; dit deed je door middel van een pomp. Door een aantal keer te pompen kreeg je genoeg bar om de kraan wat langer door te laten stromen (vooral prettig tijdens douchen).

Koken kan in een Dutch Oven (ik hoor je denken ‘een wattuh?’). Dit is een gietijzeren pan waarin je van alles kan maken! Back to the roots, deze pan werd in 1700 veel gemaakt in Nederland en werd door de Engelsen overgenomen. Vandaar de naam ‘Dutch Oven’. Je kan hier van alles mee doen, van bakken tot braden, van stoven tot grillen. Wij hebben gekozen om er een mooi vegan couscous gerecht mee te maken. De Dutch Oven verwarm je door deze op de open haart te zetten. Dezelfde haart waarmee je je hutje verwarmt en je koffie ‘s morgens zet, how efficient

Mocht je in de zomer bij Cabiner verblijven, dan word je er natuurlijk niet blij van als je elke keer een open haard moet warm stoken voordat je eten kan bereiden. Hiervoor hebben ze kleine gaspitjes apart gezet, waar je eenvoudig op kan koken zonder uit je hut gestoomd te worden. 

houthakken drenthe

Back to the basics dus

Zoals je hierboven waarschijnlijk al door hebt, ben je met Cabiner volledig zelfvoorzienend. Stroom wordt opgewekt door de zonnepanelen op het dak (duurzaamheid FTW) en gebruik je een droog toilet. Je behoefte valt op een grote hoop zaagsel, die het vocht en daarmee alle nare geurtjes opneemt. Geen water voor nodig!

Het huisje bestaat uit veel glas, wat je de ervaring geeft om nog steeds verbonden te zijn met de natuur, ook al zit je binnen. s’ Nachts heb je de keuze om gordijnen dicht te doen, maar vergeet zeker niet even te ervaren hoe donker het kan worden als er geen lichtvervuiling om je heen is. Dit is ook een van de beste plekken van Nederland om sterren te kijken, geweldig!  

zonsondergang drenthe

Naast de mooie omgeving en het toffe duurzaamheidconcept, is het ook gebaseerd op een basis van vertrouwen voor de medemens. Je laat het huisje achter zoals je het aangetroffen hebt, zodat de volgende gasten dezelfde ervaring hebben als ze aankomen. Al met al een hele mooie ervaring, zowel door de mooie omgeving als de filosofie achter Cabiner.

We hopen dat we je geïnspireerd hebben om ook eens te kijken bij Cabiner!

En vergeet ons niet te volgen op Instagram en Facebook!

Cheyenne Krijgsman

Een millennial die door werk en reislust op vele plekken van onze mooie planeet is geweest. Tot dusver eigenlijk niet echt geïnteresseerd om de nabijgelegen wereld beter te ontdekken. Nu blij verrast door en trots op wat Nederland allemaal te bieden heeft, nog lang niet uitgekeken! Op mijn avonturen heb ik vaak mijn partner bij me. Hopelijk voelen jullie je geïnspireerd om hetzelfde te doen na het bezoeken van Local Traveler, stay tuned!

Aanbevolen artikelen