De 8 mooiste religieuze gebouwen in Nederland

Religie en architectuur is altijd een gouden combinatie. Zo heeft bijvoorbeeld Rome de Sixtijnse kapel, Parijs de Notre Dame en Istanbul de Sultan Ahmetmoskee. Maar je hoeft niet per se de grenzen over om mooie religieuze gebouwen te vinden. Ook in Nederland is er veel te zien. Dit vinden wij de acht mooiste religieuze gebouwen in Nederland!

Westermoskee (Amsterdam)

We beginnen met het nieuwste religieuze gebouw in onze lijst. De Westermoskee is een in 2016 gebouwde Turkse moskee. Het mooie aan dit gebouw is dat dit gebouw een perfecte samensmelting is tussen de Islam en de Amsterdamse School, de iconische bouwkunst die bekend staat om zijn mooie vormen en rode bakstenen. Interessant detail; Het Frans-Joodse architectenechtpaar Breitman heeft dit iconische gebouw ontworpen.

Westermoskee Amsterdam Religieuze gebouwen

De Dom (Utrecht)

De Dom konden wij niet overslaan, aangezien dit de trots van Utrecht is. De kerk is in 1254 gebouwd als Rooms-Katholieke kerk, maar is sinds 1580 protestants. Mocht je in Utrecht zijn, is het zeker de moeite waard om deze even te bekijken. Maar De Dom is eigenlijk ook moeilijk over het hoofd te zien, aangezien het nog steeds het hoogste gebouw van Utrecht is.

Je kunt de Dom trouwens ook heel mooi vanaf het water bekijken tijdens een rondvaart!

De Dom Utrecht

Oude Kerk (Amsterdam)

Wat mij het meest opvalt aan deze kerk is de ligging. Ja, vroeger zal dit het middenpunt van Amsterdam zijn geweest, maar nu is het toch omringd tussen souvenirwinkels, de TonTon Club (Aanrader!) en .. laten we zeggen.. Dames en rode lampen. Een interessante tegenstelling dus. De straat die hieraan grenst heet daarom ook Quartier Putain (dit gaan wij echt niet vertalen, Google het zelf maar). Maar de kerk zelf is ook interessant! Het is de oudste kerk van Amsterdam (gebouwd in 1306) en wordt veel gebruikt voor kunsttentoonstellingen. 

Oude Kerk Amsterdam Religieuze gebouwen

Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara (Oudenbosch Noord-Brabant)

Mocht je je (net als ik) allereerst afvragen wat het verschil is tussen een kathedraal, basiliek en een kerk; 

Een kathedraal is een kerk waar een bisschop zijn zetel, zijn ‘cathedra’ heeft. Aan een kathedraal werd soms de eretitel basiliek verleend, bijvoorbeeld als de kerk een belangrijke functie had als bedevaartsoord.

Goed.. weet je dat ook weer. Het interessante aan deze basiliek is dat deze een verkleinde kopie is van de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Niet alleen van de buitenkant, maar ook van binnen. Veel standbeelden zijn letterlijk overgenomen en er zijn zelfs elementen uit de Sixtijnse Kapel te vinden. Prima alternatief dus als je liever niet gaat vliegen!

Basiliek Oudenbosch

Hindoetempel (Den Helder)

Den Helder heeft sinds 2013 de enige Ganesh tempel van Europa. Dit 17-meter hoge kunstwerk heeft vijf verdiepingen en staat middenin een woonwijk, wat het des te bijzonderder maakt. 

Hindoetempel Den Helder

Synagoge van Enschede (Enschede dus)

De Synagoge wordt gezien als een van de mooiste synagoges van Nederland en zelfs van Europa. Het heeft een zeer interessante geschiedenis; zo werd het tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de Sicherheitsdienst. Het gebouw heeft ontzettend veel mooie glas-in-loodramen en is zeker de moeite waard om te bezoeken.

Synagoge Enschede

St. Janskathedraal (Den Bosch)

Naar ons idee de allermooiste kerk in dit lijstje (sorry Utrecht en Amsterdam). Het duurde twee eeuwen om deze kerk te maken(!) en is echt gi-gan-tisch. Net als de meeste andere kerken in Nederland staat de St. Janskathedraal middenin de stad, dus als je in de buurt bent, kun je het heel gemakkelijk vinden.

St Janskathedraal

Abdij Sint-Benedictusberg (Limburg)

De Abdij, bestaande uit een kerk, crypte en atrium heeft iets wat enorm interessant heeft; hier wonen nog monniken! Desondanks is het wel vrij te bezoeken, mits je de monniken niet stoort tijdens hun gebed. Wel zo logisch..

Abdij Sint-Benedictusberg Religieuze gebouwen

Wat vind jij het mooiste religieuze gebouwen in Nederland? We zijn benieuwd naar je mening!

Vond je dit interessant? Kijk dan ook eens naar ons artikel over 7 mysterieuze plekken in Nederland!

David

Altijd een nieuwe trip aan het plannen en groot fan van zonnige plekken. Daarnaast is eten oprecht een hobby voor mij, dus goede tips voor restaurants en barretjes zijn altijd welkom.

Aanbevolen artikelen