Surfen in Bloemendaal aan Zee

Bloemendaal aan zee surfen

Nog geen paar maanden geleden woonde en werkte ik in het zonnige Brazilië. Elk weekend trok ik erop uit om te surfen. Als mensen aan mij vragen wat ik mis aan mijn leven in Brazilië, staat surfen ook altijd hoog op het lijstje, samen met al het verse fruit en de bijzondere mensen die ik daar heb leren kennen. 

Oh oh, wat mis ik het geluid van de oceaan, de geur van een wetsuit en de knappe surfers. Heeft ons prettige landje dan echt geen mooie kustlijn met een heerlijke golfslag? Natuurlijk wel! 

Surfen in Nederland is niet altijd mogelijk, maar er zijn dagen dat je prima golven kunt pakken in bijvoorbeeld Scheveningen, rondom de Waddeneilanden, Wijk aan Zee of Zandvoort en Bloemendaal. Voor een weekendje avontuur bij de Noordzee heb ik voor de laatste bestemming gekozen. In deze blog vertel ik je alles over surfen in Bloemendaal aan Zee en deel ik handige tips over surfen in Nederland. 

surfen bloemendaal aan zee

Bloemendaal aan Zee 

Bloemendaal aan Zee wordt ook wel het Nederlandse Ibiza genoemd, met prachtige stranden en de beste strandtenten van het hele land. In Bloemendaal aan Zee is er voor ieder wat wils, zo zijn er hippe stranden waar leuke feesten (op anderhalve meter) gegeven worden, maar ook nudistenstranden en stranden voor baasjes met viervoetertjes. 

Bloemendaal aan Zee ligt verstopt tussen de duinen, waar imposante vrijstaande huizen te bewonderen zijn. De locatie is ook ideaal: vanuit Bloemendaal aan Zee bezoek je gemakkelijk Amsterdam, Haarlem, Zandvoort, de Zaanse Schans en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, allemaal gelegen binnen 35 kilometer afstand. Maar ik bezocht Bloemendaal aan Zee voor een hele andere reden: surfen! 

Surfen in Bloemendaal aan Zee 

In Bloemendaal aan Zee zijn er talloze opties om een board te huren of een surfles te volgen. De uitgestrekte stranden bieden een goede locatie om te surfen en er zijn hier bijna altijd wel golven. In Bloemendaal aan Zee vind je allerlei leuke opties voor surfkampen, zoals bijvoorbeeld het glamping surfkamp Surfana en surffestival Enter the wave

  • Enter the Wave
  • Surfana

Ondanks dat je vrijwel alle dagen prima kunt surfen in Bloemendaal aan Zee moet je er wel rekening mee houden dat de golven over het algemeen niet veel kracht hebben. Een softboard is daarom een ideale uitkomst als je nog niet veel kracht hebt in je armen (zoals ik). Pas ook op met Noordelijke of Zuidelijke winden; deze kunnen stromingen veroorzaken onder het water waardoor het lastig kan zijn om het water in- of uit te komen. 

De ideale omstandigheden om te surfen is met een aflandige wind op een niet-zonnige dag met goede golven. Op zonnige dagen kan het namelijk ontzettend druk zijn op het strand en in het water. Als je gaat surfen op drukke dagen is het belangrijk dat je je board al een beetje onder controle hebt of een strook kiest waar geen zwemmers zijn. Bij twijfel kan je beter altijd met een instructeur het water in gaan.  

Surfen bloemendaal aan zee

Surf forecast   

Maar hoe weet je wanneer aflandige wind is en er goede golven zijn? De gratis app Magic Seaweed vertelt het je! Als je surfkriebels begint te krijgen kan je hier de golfhoogte, deining, golf periode en windrichting checken voordat je ergens gaat surfen. Geen idee hoe je Magic Seaweed moet ontcijferen? Check hieronder waar je allemaal op moet letten. 

Open voordat je de punten hieronder doorleest alvast de App en filter op een locatie aan de kust zodat je mee kunt kijken. Handig om te weten is dat Magic Seaweed niet elke stad of dorp in Nederland herkent. Probeer in dit geval te kijken naar bestemmingen die liggen vlakbij de kust waar jij wilt gaan surfen. Voor Bloemendaal aan Zee check je bijvoorbeeld de voorspelling van Zandvoort. 

Surf forecast: golfhoogte 

De golfhoogte vind je in de eerste kolom onder het kopje ‘surf’. Dit is ontzettend interessante informatie want je wilt natuurlijk weten hoe hoog de golven zijn. Sommige golven slaan hoog in maar worden lager zodra zij de kust bereiken. Dit neemt Magic Seaweed mee in de voorspelling. 

Surf forecast: deining 

De deining wordt door Magic Seaweed ‘swell’ genoemd. De deining is een verzameling aan golven die zich richting de kust bewegen na een storm op zee. Er kunnen meerdere verzamelingen golven naar dezelfde kust bewegen, maar Magic Seaweed telt er nooit meer dan 3. In de ‘swell rating’ vind je score dat Magic Seaweed aan een ‘swell’ geeft per dagdeel.  

De deining met de hoogste golven staat aangegeven onder het kopje ‘primary swell’. Als er nog andere interessante stromingen binnekomen staan deze aangegeven bij ‘secondary swell’. Onder het kopje ‘swell’ vind je de golfhoogte in meters, golf periode in seconden en golf richting aangegeven met een pijltje. De golf periode staat hieronder beschreven. Het pijltje van de golfrichting staat idealiter richting rechts, dat betekend dat de deining van de zee naar de kust stroomt. 

Surf forecast: golf periode   

De golf periode, in Magic Seaweed the ‘wave period’ genoemd dat staat onder het kopje ‘swell’, is de gemiddelde afstand in seconden tussen twee golven. Als de golf periode lager of op 4 seconden ligt heeft de zee vaak weinig kracht en is het water onrustig. Tussen de 5 en 6 seconden valt er ook nog niet zoveel op zee te beleven en zal je vooral snel oververmoeid raken van de golven die snel na elkaar inslaan. Pas met een golf periode van 7 seconden of hoger word het echt interessant en is het de moeite waard de zee op te gaan.  

Surf forecast: windrichting 

Voor de windrichting wil je vooral weten of de wind onshore of offshore waait. De windrichting vind je onder het kopje ‘wind’. Als je hier met je muis op gaat staan komt er in beeld of de windrichting onshore of offshore is. Het cijfer voor dit pijltje is de windkracht. 

Als de wint onshore waait, dan betekent dit dat de wind in de richting vanaf de zee naar het strand staat. In deze weersomstandigheden worden de golven wat rommeliger en onrustig. Wind in de tegengestelde richting, ofwel de offshore wind, zorgt voor gunstigere surfomstandigheden. Controleer wel altijd de windkracht, met een harde offshore wind kan het wel heel zwaar zijn om te peddelen. 

Surf forecast: weersverwachting 

De laatste kolom in het Magic Seaweed grafiek is de weersverwachting. Natuurlijk is het heel fijn om te surfen wanneer het zonnetje schijnt, maar we weten allemaal dat zonnige dagen zeldzaam kunnen zijn in Nederland. Persoonlijk ga ik zelfs liever surfen op bewolkte dagen want dan ligt niet het hele strand en de zee vol met badgasten. Het percentage naast de weersverwachting is de verwachte kans dat de weersvoorspelling klopt. Onder het grafiek vind je een overzicht van de getijden. 

Magic Seaweed is een prima App om de surf forecast te checken. Houd er wel rekening mee dat de hierboven beschreven tips enkel richtlijnen zijn en Magic Seaweed er ook naast kan zitten. Zo pakte ik de tweede dag van mijn bezoek aan Bloemendaal aan Zee met een lage golfhoogte, onshore wind en een korte golfperiode toch wel heerlijke kleine golven zoals op de foto hieronder!  

lies surfen

Extra tips voor surfers 

Ik ben een echte koukleum en daarom wil ik ook altijd graag de watertemperatuur weten voordat ik de zee op ga. Met lagere temperaturen neem ik thee mee in een thermoskan en zorg ik voor een dikkere wetsuit. De watertemperatuur kan je online checken. 

Ook heb ik altijd zonnebrand speciaal voor surfers bij me. Je kent het wel, zo’n zonnebrand met een dikke witte laag dat op je neus blijft liggen. Het ziet er misschien niet uit, maar zo weet je zeker dat je niet verbrand! Ook als het bewolkt is moet je oppassen, op zee verbrand je huid ontzettend snel. Smeer daarom ook altijd je handen, voeten en nek goed in. Surfer zonnebrand koop je in een surfshop. Houd je ogen open voor koraalvriendelijke zonnebrand, deze zonnebrand bevat geen schadelijke stoffen dat koralen aantast. 

Surfen en yoga 

Tijdens het surfen gebruik je alle spieren in je lichaam en elke golf die je pakt gaat er een adrenaline kick door je hele lichaam. De kans is dus vrij groot dat je na een dag surfen best heftige spierpijn gaat ervaren. Het is daarom ontzettend goed om rust te pakken na het surfen, maar niet op de manier die je denkt. 

Ik heb ervaren dat het ontzettend goed is voor de spieren om voor en na surfsessies een yoga sessie te doen in de duinen of op het strand! Na alle sensaties die je lichaam ervaart tijdens het surfen is yoga een goede manier om tot rust te komen en je gedachten te ordenen. Na een yoga sessie val je zo in slaap en zijn je spieren goed uitgerust voor een nog een dag surfen. 

yoga bloemendaal aan zee

En? Durf jij het aan om te surfen in Bloemendaal aan Zee? Ik zie je daar!

En vergeet ons niet te volgen op Instagram en Facebook!

Lies

Het ultieme gevoel van vrijheid, de Buena Onda in Latijns Amerikaanse oorden en watersporten maken Lies heel gelukkig. Een jaar lang heeft zij gebackpackt door Zuid-Amerika, waarna ze besloot naar Recife in Brazilië te verhuizen. Inmiddels is ze weer terug in het coazy Nederland, maar staat ze te popelen om terug te keren naar haar droom continent als locatie-onafhankelijk webdesigner. Wil jij meer weten over Lies haar avonturen in Zuid-Amerika? Lees alles op www.travelies.nl.

Aanbevolen artikelen