Bezoek de hoogste waterval in Nederland

Loenense Waterval

Wat? Een waterval in Nederland? Zeker wel! In het Gelderse Loenen vind je de hoogste waterval van Nederland. Door het hoogteverschil van 15 meter zagen de Gelderse in de 19e eeuw de mogelijkheid de overdaad aan water weg te laten stromen door de aanleg van een waterval. 

Wat destijds een noodoplossing was, is vandaag de dag een populaire toeristische attractie. Een bezoek aan de waterval wordt vaak gecombineerd met een uitstapje naar de Veluwe of Apeldoorn. In Nederland is het ruisende geluid van water dat naar beneden klettert echt uniek, en dat maakt een bezoek aan de waterval in Loenen juist zo bijzonder. 

Wandelroute 

Voordat je je voeten in het koude water van de Loenense waterval doopt kan je nog een korte wandeling maken. Deze wandeling is langs de Vrijenbergspreng waar de waterval uitmondt naar het einde van waar de stroming van de Loenense waterval.  

Loenense waterval Vrijebergspreng

Het is een wandeling van 2 kilometer en je doet er ongeveer een half uurtje over. Op de heenweg volg je de rivier met de stroming mee, waarbij je bij de treinspoor overgang omkeert en tegen de stroming in het geluid volgt terug naar de waterval. 

Treinspoor overgang Loensense Waterval

Bereikbaarheid 

De parkeerplaats bij de waterval is te bereiken met de auto. Je kunt je auto gratis parkeren op Beekbergerweg 52. Op deze parkeerplaats kan je trouwens ook lekkere frietjes met snacks halen. Vanaf dit punt is het nog 10 minuten lopen naar de waterval. De wandelroute naar de waterval staat aangegeven met borden. 

Je bereikt de waterval met het OV vanaf Apeldoorn of Dieren. Vanaf het treinstation pak je de bus naar halte Leeuwenbergerweg, waarna het ongeveer 20 minuten lopen is naar de waterval!

Tip: Plan je bezoek aan het begin van de dag, het einde van de dag of doordeweeks. De waterval is namelijk een populaire bestemming. Om het geruis van de waterval goed te kunnen horen kan je beter een rustig moment kiezen om deze plek te bezoeken. 

Mis jij net als ik het geluid van kletterende watervallen in tropische landen? Breng dan een bezoek aan de waterval in Loenen! Spreid een kleedje uit, sluit je ogen en geniet van het geluid  van de oneindige stroming van de waterval. 

Ben je op zoek naar meer natuurblogs? Lees dan onze tips over Drenthe en Bergen op Zoom.

En volg ons op Instagram en Facebook!

Lies

Het ultieme gevoel van vrijheid, de Buena Onda in Latijns Amerikaanse oorden en watersporten maken Lies heel gelukkig. Een jaar lang heeft zij gebackpackt door Zuid-Amerika, waarna ze besloot naar Recife in Braziliƫ te verhuizen. Inmiddels is ze weer terug in het coazy Nederland, maar staat ze te popelen om terug te keren naar haar droom continent als locatie-onafhankelijk webdesigner. Wil jij meer weten over Lies haar avonturen in Zuid-Amerika? Lees alles op www.travelies.nl.

Aanbevolen artikelen