De mooiste wijngaarden van Nederland

Wijn Nederland

Ontdek de 5 mooiste wijngaarden van Nederland en proef de wijn van Nederlandse bodem.

Ben je opzoek naar een typisch vakantie-uitje? Zo eentje waarbij je de hele middag door een wijngaard struint, vervolgens aanschuift bij een wijnproeverij en helemaal rozig geniet van de ondergaande zon. Goed nieuws, ook dát kan in Nederland! Er zijn namelijk in Nederland prachtige wijngaarden. En met dit lekkere weer lijkt het net alsof je in een buitenlandse wijngaard bent, alleen begrijp je nu de taal veel beter (pluspunt!). Wij noemen hier de 5 mooiste wijngaarden, verspreid over heel Nederland. Ontdek en proef wijn van eigen bodem! 

1. Zeeland: een wijnproeverij met de Zeeuwse Zon

In het proeflokaal van de Kleine Schorre in Zeeland, kun je genieten van de wijnen die Wijnhoeve de Kleine Schorre maakt. Tijdens de proeverij geniet je van lekkernijen die perfect passen bij de wijnen. Ze hebben meerdere terrassen, waar je op een zonnige dag heerlijk kunt genieten van de ondergaande Zeeuwse zon! Op de site vind je alle mogelijkheden en het contactformulier. 

Tip! Als je dan toch in Zeeland bent, bekijk dan wat er nog meer voor leuks te doen is! We hebben alle mogelijkheden voor je op een rijtje gezet. 

2. Friesland: omringd in de natuur en Nederlandse wijnen proeven

Helemaal boven in Nederland vind je Frysling, de wijngaard van Jantiene en Douwe. Reserveer een plekje voor een rondleiding met proeverij en geniet van de heerlijke Nederlandse wijnen. De wijngaard is omringd met prachtige natuur en heeft een heerlijk terras waar je lang kunt genieten van een wijntje. Neem alvast een kijkje op de website om te zien welke wijnen ze hebben. 

3. Noord-Holland: échte Gooische wijnen proeven 

In Hilversum, naast Loosdrecht, ontdek je wijngaard Zonnestraal. En zoals de locatie al doet vermoeden, worden hier echte Gooische wijnen gemaakt. Er staan maar liefst 3000 wijnstroken van vier verschillende druivensoorten. Reserveer een wijnproeverij, of doe mee aan een wijn-maak-cursus. Je kunt er ook barbecueën of picknicken. Neem een kijkje op de site voor alle mogelijkheden. 

Tip! Combineer een bezoek aan wijngaard Zonnestraal met een dagje varen over de Loosdrechtse plassen. 

4. Limburg: wijnproeverij bij de oudste rode wijngaard in Nederland 

In het bergdorpje Vijlen (het Zuidelijkste puntje van Nederland) ligt de oudste rode wijngaard van Nederland. St.Martinus werd in 1988 opgericht en wordt inmiddels door de tweede generatie wijnbrouwers gerund: Stan Beurskens en zijn vrouw Nienke. De hele geschiedenis van de wijngaard lees je op hun website. Uiteraard vertellen ze er ook graag over tijdens een wijnproeverij en rondleiding door de wijngaarden. 

5. Gelderland: picknicken op een wijngaard inclusief wijnproeverij

Het Betuws Wijndomein in Gelderland heeft maar liefst 7 hectare aan wijngaarden. In 2017 werd wijnmaker en eigenaar Diederik Beker uitgeroepen tot beste wijnmaker van Nederland. Het leuke aan deze wijngaard is dat er veel activiteiten worden georganiseerd. Zo kun je naast de traditionele wijnproeverij, ook een picknick reserveren. Je kunt kiezen voor een ontbijt-, brunch- of borrelmand. Zij stellen de mand voor je samen, uiteraard met bijpassende wijntjes. Reserveren is verplicht en kan op de website. Op de website vind je ook wat voor activiteiten er nog meer te doen zijn. 

Tip! Nu je toch in Gelderland bent, kun je ook een bezoekje brengen aan het wijnmuseum in Arnhem. Op een kleine drie kwartier rijden van Betuws Wijndomein bevindt zich het wijnmuseum, dat hoort bij het wijnhuis van Robbers & van den Hoogen. In het museum leer je alles over de geschiedenis én de toekomst van wijn. De authentieke wijnkelders bekijken is zowel voor de wijnexpert, als de wijnliefhebber een must-see. 

Tot slot kun je natuurlijk altijd een wijnproeverij thuis bestellen, dan komt er een sommelier bij je op bezoek. Koop je lievelingshapjes, nodig je vrienden uit en geniet van een origineel uitje op je eigen bank!

Ook nog op zoek naar een stad om daarna te ontdekken? Ga bijvoorbeeld op citytrip naar Tilburg!

Sterre

Een echte wijnliefhebber, dol op lekker eten en verslaafd aan koffie. Gek op de zon en daarom vaak op vakantie naar een warm land. Gefascineerd, en een tikkeltje verbaasd, door al het moois wat Nederland te bieden heeft en deel dat graag met jullie.

Aanbevolen artikelen

1 Reactie

  1. Wat leuk, ik wist helemaal niet dat dit ook in Nederland kon! Nog een reden om lekker thuis te blijven deze zomer!

Reacties zijn gesloten.