Bezoek de Unesco World Heritage sites in Nederland!

Unesco World Heritage Sites

Ja, we snappen het hoor.. het wordt weer regenachtiger buiten, de donkerte treed in en dan is ook het advies: stay in Holland. Terwijl Bali nou net zo lonkte. Maar goed! Waarom niet een beetje buitenlands gevoel naar Nederland halen en bezoek deze Unesco World Heritage sites in Nederland!

En nu met bijkomend voordeel: de bussen met toeristen kan je overslaan, dus heb je de volgende parels (bijna helemaal) voor jezelf. Ik zeg, doe je fototoestel om en je Hawaii shirt aan en bezoek deze Unesco World Heritage plekken, gewoon in je eigen mooiste Nederland! Dit is hét moment. We zetten er een paar voor je op een rijtje, plus wat leuke tips om je bezoek het aller leukste te maken.

Allereerst; Wat is de Unesco Word Heritage?

UNESCO is een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties met als missie het bijdragen aan de vredesopbouw, armoedebestrijding, duurzame ontwikkeling en interculturele dialoog door onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie. Sinds 1972 stimuleert de UNESCO de bescherming van werelderfgoed (World Heritage) door het opstellen van een werelderfgoedlijst. Deze lijst bevat plekken met een uitzonderlijke en universele natuur- en/of cultuurwaarde.

Van Nelle Fabriek – Rotterdam

Misschien niet het eerste wat je je bedenkt maar deze prachtige oude fabriek in Rotterdam is zeker de moeite waard! Neem vooral een rondleiding met de urban guides; de jonge Architectuur studenten weten ontzettend veel van het hoe en wat en waarom van deze fabriek en kunnen je alle leuke weetjes van dit mooie gebouw vertellen. Het is echt een ontdekking in eigen land, waar normaal hordes mensen voor op het vliegtuig stappen. Helemaal leuk is om met de bus vanuit het centrum hierheen te gaan. Met een beetje geluk zit er een echte Rotterdammert achter het stuur en krijg je gratis stukje plat Rotterdams cabaret erbij.

van nelle rotterdam

Kinderdijk

Ja, de naam die blijft vreemd en veel Hollandser en meer toeristisch kan je het normaal niet hebben, maar nu de bussen met toeristen thuis blijven kan je hier echt goed zien wat er zo bijzonder aan deze plek is! De geschiedenis maar ook het puur Hollandse uitzicht met al die molens op een rij is echt bijzonder. Fototoestel mee! Eigenlijk is dit een plek die je als Nederlander echt gezien moet hebben. Je kan er op je eigen houtje doorheen fietsen/lopen, maar waarom niet een bootje pakken en een gids? Bijzonder is het zeker!

Unesco World Heritage sites in Nederland kinderdijk

Waddenzee

Oké, grote kans dat je die al eens gezien hebt, maar het is en blijft zo een mooi stukje Nederland. Je kan natuurlijk één van de eilanden in de Waddenzee bezoeken, maar wist je dat – om het echt avontuurlijk te maken – je er ook naartoe kan lopen? Say what? Ja wad ja! Wadlopen. Waar je normaal in Friesland de boot op stapt, loop je de kade af en ga je door het water heen, naar Ameland. Natuurlijk met gids, en als het weer het toe laat. Het is wel echt een hele bijzondere ervaring die veel mensen over de hele wereld trekt. Met de waddengids loop je dan in 3 uur door het wad naar Ameland, waar een lekkere kop thee op je staat te wachten en je eventueel dezelfde dag terug kan met de boot.  Iets te avontuurlijk maar wil je toch wel wat meer zien dan alleen de eilanden zelf? Ook eilandhoppen kan in ons eigen landje. Er zijn verschillende mogelijkheden om met een zeilboot (onder begeleiding) in een paar dagen van eiland naar eiland te varen. Geen vaarervaring nodig, de schipper vertelt je wat je moet doen (en doet het werk vooral zelf natuurlijk). 

waddenzee Unesco World Heritage sites in Nederland

Stelling van Amsterdam

Niet alleen de grachten van Amsterdam staan op de lijst, maar ook de misschien iets minder bekende ‘stelling van Amsterdam’ is een Unesco World Heritage. De stelling van Amsterdam zijn 46 verdedigingsforten rondom de stad Amsterdam. Grote kans dat je weleens van Fort Pampus bijvoorbeeld hebt gehoord. Leuk is om één van de forten te bezoeken en er bijvoorbeeld te gaan eten, zoals op Vuurtoreneiland; je vertrekt vanaf het Lloyd hotel in Amsterdam en vaart dan naar het Fort, waar er heerlijk voor je gekookt wordt. Ook vindt er binnenkort een pop-up restaurant plaats in één van de forten: sterk water. Hier wordt het verhaal van de stelling van Amsterdam en de Hollandse waterlinie verteld, en krijg je hele bijzondere gerechten op een hele bijzondere locatie voorgeschoteld. Dit restaurant is er maar even en vind alleen op bepaalde data plaats, dus snel reserveren is een must!

stelling van amsterdam Unesco World Heritage sites in Nederland

Dit was een greep uit de Unesco World Heritage sites in Nederland. Benieuwd naar meer Unesco World Heritage sites in Nederland? Laat het ons weten!

En vergeet ons niet te volgen op Instagram en Facebook!

Yonne

Hallo!

Ik ben Yonne, houd van buiten zijn en reizen! Weekendjes weg, steden trips, buiten zijn; nieuwe plekken ontdekken is eigenlijk wat ik het liefste doe. Vooral alle leuke tentjes (eten! drinken ook grote hobby). En nu is dat in plaats van in het buitenland Nederland geworden. Ook heel leuk, want na in Midden Amerika gewoond te hebben, en in de Filipijnen voor een paar maanden, is het thuisland ontdekken eigenlijk ook een grote ontdekking. Daarnaast sport ik graag, hardlopen, fietsen, en waren festivals ook een grote hobby. Muziek op de bank en wijntjes proeven kan gelukkig ook thuis, dus daar genieten we nu van. Stay safe en geniet van ons kikkerlandje.

Aanbevolen artikelen