7x Eetbare en geneeskrachtige kruiden die je in Nederland kunt vinden!

goudsbloem

Wanneer je door de natuur in Nederland loopt, kijk je misschien niet zo snel naar de grond of naar de kleine planten om je heen. Veel kruiden worden dan ook aangezien voor onkruid, terwijl deze vaak wel eetbaar zijn en vaak zelfs geneeskrachtige kruiden zijn. Zo kun je verschillende kruiden verwerken in een salade, soep of thee, maar zijn er ook verschillende kruiden die helpen tegen bijvoorbeeld hoofdpijn, puistjes, ontstekingen en buikpijn.

Om deze geneeskrachtige kruiden te vinden hoef je vaak niet eens ver te reizen! Zelfs midden in de stad kun je namelijk een hoop kruiden vinden die letterlijk tussen de tegels door komen.

Op verschillende websites kun je wildpluk recepten vinden, maar wij raden je wel aan om een wildplukcursus te volgen voordat je zelf op avontuur gaat om deze geneeskrachtige kruiden te vinden. Tijdens deze cursus leer je welke kruiden je kunt eten en wat hun geneeskrachten zijn en wat je absoluut niet moet eten!

Want LET OP! Je moet altijd voorzichtig zijn met wildplukken. Een vergissing is snel gemaakt en je kunt snel een giftige soort te pakken hebben. Ga daarom een keer mee met een expert om hierover te leren en ga vooral geen paddenstoelen plukken zonder kennis, aangezien dit levensgevaarlijk kan zijn.

#1 Daslook

Daslook is een veel voorkomende plant in Nederland en daarom makkelijk te vinden en te plukken. Verwar deze plant niet met andere giftige soorten en pluk hem dus alleen als je hier kennis van hebt. Wanneer je de bladeren van deze plant kneust, komt er een knoflook/uiengeur vanaf. De bladeren kunnen dan ook gebruikt worden in soep of salade. 

Dit kruid is erg goed voor je spijsvertering, het plantje werkt namelijk ontsmettend in je darmen. Het werkt dan ook tegen verschillende klachten in je darmen zoals een opgeblazen buik of parasieten.

Heb je last van hart- en vaatziekten dan kun je ook daslook in je eten verwerken. Door de zwavelverbinding in het plantje wordt aderverkalking tegen gegaan. 

Daslook Geneeskrachtige kruiden

#2 Brandnetel

De meeste mensen denken bij brandnetels meteen aan de bultjes en jeuk die je ervan krijgt. Door de bladeren op de juiste manier (van onder naar boven) te plukken krijg je echter geen uitslag.

Met de bladeren van brandnetels kun je heerlijke thee en dit werkt bovendien goed tegen blaasontstekingen. Dit kruid bevordert namelijk de uitscheiding van urinezuur, wat OOK goed is tegen reumatische aandoeningen. 

En als je last hebt van een huiduitslag zoals acne of zweren kan een zalfje van brandnetel heel goed helpen. 

Brandnetel gezond

#3 Weegbree

De Weegbree is echt een wondermiddel! Dit plantje groeit vaak op plekken waar brandnetel ook groeit. Misschien ken je de weegbree daardoor stiekem al omdat de bladeren helpen bij de jeuk die je krijgt van de brandnetel. Je wrijft het weegbree blad eroverheen en die vervelende brandnetel jeuk is weg.

Maar je kunt deze bladeren ook verwerken in salade en eten zoals je spinazie eet. En van de bladeren kun je ook thee zetten, wat goed helpt tegen maagpijn. En daarnaast kun je op de wortels kauwen, wat weer werkt tegen kiespijn, aangezien het pijnstillend werkt.

Als dat nog niet genoeg is, kun je van de weegbree ook een zalf maken en dit over een huidaandoening smeren, zoals eczeem smeren. Als je dit kruid eet werkt het ook bloedzuiverend en helpt het zodoende tegen je verkoudheid, aangezien het ontstoken slijmvliezen en keelpijn genezen.

Zoals we al zeiden; een van de beste geneeskrachtige kruiden!

weegbree geneeskrachtige kruiden
De Weegbree die je vást wel eens gezien hebt

#4 Goudsbloem

De Goudsbloem kun je in veel tuinen vinden en is goed te herkennen aan de oranje gele bloemen. Heb je last van veel mieren rondom je huis? Zaai dan vooral veel goudsbloem in je tuin. De Goudsbloem heeft Pyrethrum, een natuurlijk alternatief van Pyrethrine dat je in veel insect werende middelen vindt.

De bladeren en bloemen van de Goudsbloem kun je verwerken in een soep en zijn goed voor de gal en lever. 

Van dit kruid kun je ook een zalf maken, die de huid herstelt en ontsmettend werkt. Het werkt ook schimmelwerend voor zowel uitwendig als inwendige klachten. 

Heb je jezelf open gehaald, dan is een Goudsbloemzalf het beste eerste-hulp-zalfje dat je kunt gebruiken. Bovenstaande zegt al genoeg waarom, maar het stelpt ook het bloed. Smeren maar dus!

Goudsbloem gezond

#5 Hoefblad

De Kleine Hoefblad is overal te vinden in Nederland en met name in de bermen en verstoorde gronden zie je deze vaak. Je kunt dit kruid (als de bladeren nog jong zijn) heerlijk verwerken op een broodje of in een salade. Wanneer het blad wat ouder en taaier wordt kan er thee van worden getrokken.

Als je een papje maakt van de bladeren of bloemen, kun je deze gebruiken op insectenbeten, eczeem en zweren. De bladeren en bloemen worden ook gebruikt tegen hoesten en astma. 

Raadpleeg een expert wat een veilige dosis voor inname is, aangezien dit kruid een giftige stof bevat die de lever kan aantasten. Zoogdieren laten deze plant dan ook staan. 

Groot Hoefblad komt ook voor in Nederland en groeit voornamelijk rondom de oevers van wateren. Ook deze variant kan worden gebruikt tegen hoesten. Groot hoefblad werkt ook goed tegen migraine of spanningshoofdpijn. 

  • Klein Hoefblad
  • Groot Hoefblad

#6 Boerenwormkruid

Boerenwormkruid komt op veel plekken in Nederland voor en lijkt veel op Jakobskruiskruid, maar de bloeiwijze van de bloemen is anders. Dit geneeskrachtige kruid kun je veel vinden langs wegen en op droge zandgronden. 

Dit kruid is giftig, maar kan wel gedoseerd gebruikt worden in groene eierkoeken. Gebruik alleen de jonge bladeren, aangezien de hoeveelheid van de giftige stof erg laag is. Als je het eet proef je een zoete anijssmaak.

Dit kruid werd vroeger veel gebruikt tegen vliegen, luizen en muggen. Hang een trosje boerenwormkruid ondersteboven op aan je deur of muur om te kijken of het nog werkt. 

  • Boerenwormkruid geneeskrachtige kruiden
  • Jakobskruiskruid

#7 Kamille

Het kruid kamille kom je veel in graslanden en bermen tegen. Kamille is snel te herkennen aan de sterke geur. 

Je kunt het geneeskrachtige kruid gebruiken in een salade of andere gerechten. Van het kruid kun je ook thee trekken. De plant heeft een ontstekingsremmende werking op het slijmvlies in je spijsverteringsstelsel. Heb je last van schimmels of bacteriën, dan is het een goed idee om wat kamille te eten. Dit kan in de vorm van thee of je kunt het verwerken in je gerechten. 

Kamille kan helpen tegen veel verschillende spijsverteringsaandoeningen zoals maagzweren, ontstekingen in de maagstreek, prikkelbare darm syndroom, diarree en nog veel meer.

kamille geneeskrachtig gezond

Zoals je ziet hoef je dus helemaal niet naar verre regenwouden om geneeskrachtige kruiden te vinden. Je kunt ze vaak zelfs al in je achtertuin vinden!

Op zoek naar meer natuur in Nederland? Laat je dan bijvoorbeeld door Sterre verrassen en ontdek Drenthe! Misschien kom je dan direct een van deze bijzondere kruiden tegen.

En vergeet ons niet te volgen op Instagram en Facebook!

Tracey

Hallo! Ik ben Tracey en mijn passie ligt bij de natuur en ik deel dit graag met anderen. Ik hou erg van reizen en nieuwe dingen ontdekken. Ik heb vele plekken in Australië bezocht en zal altijd geïnteresseerd blijven in dit mooie land. Op Java heb ik met locals mogen werken bij een animal rescue centre en dat heeft mij veel gebracht. Op dit moment ben ik zoekende naar mijn volgende avontuur en land. Als je tips hebt hoor ik ze graag!

Aanbevolen artikelen