Een paspoort om tot rust te komen; Oud-Amelisweerd!

Oud-Amelisweerd

Toen ik nog in Utrecht woonde, had ik één favoriete plek. Als het een beetje mooi weer was, ging ik daar het liefst naartoe. Waar Utrecht onder andere heel leuk is vanwege de gezellige drukte, ben je binnen no-time ook in Bunnik. Daar staat in alle rust, verscholen achter een enorme oprijlaan, buitenplaats Oud-Amelisweerd. 

Oud-Amelisweerd

Fort bij Rijnauwen

Mocht je kunstliefhebber zijn, dan is het zeker een goed idee om de verschillende exposities in het oude landhuis in de gaten te houden, maar dat is niet het enige. Achter het landgoed bevindt zich een groot landschap waar van alles te doen is. Je kunt er heerlijk wandelen, fietsen en picknicken, maar ook een werkoverleg gaat prima bij het aanwezige café of theehuis. Mocht je meer in zijn voor iets actiefs, dan biedt de Kromme Rijn uitkomsten: je kunt er kanoën, suppen en als je het ziet zitten mag je ook een frisse duik nemen. Het aanwezige Fort bij Rijnauwen mag ik ook zeker niet vergeten te noemen. Dit bouwwerk uit de negentiende eeuw zit vol verhalen en de natuur rondom het fort is ook nog eens uniek. 

Fort bij Rijnauwen
Fort bij Rijnauwen

Paspoort

Misschien begrijp je inmiddels al waarom dit mijn favoriete plekje was (of is). Er is zo ongelooflijk veel te zien en te doen, dat je aan een middagje niet genoeg hebt. Je kunt er een georganiseerd uitje van maken, door van tevoren een gids of workshop te boeken, maar je kunt ook alleen gewapend met een leesboek genieten van de rust. Omdat ik er ook van houd om nieuwe plekken te ontdekken, deed ik aan de balie van Oud-Amelisweerd toevallig een toffe ontdekking. Blijkbaar bestaat er zoiets als een kastelen paspoort. In dit paspoort staan allerlei kastelen en buitenplaatsen rondom Utrecht, met wat foto’s, informatie, een route en tips voor activiteiten. Het kind in mij kwam naar boven toen ik hoorde dat je bij de kastelen een stempel kunt laten zetten! 

kastelen paspoort Oud-Amelisweerd

Als ik nu toe ben aan een leuk uitje, pak ik regelmatig dit paspoort erbij. Wanneer ik op dat moment behoefte heb aan een rustige dag, kies ik voor een buitenplaats waar veel land omheen ligt om te wandelen. En als ik behoefte heb om wat cultuur en geschiedenis te snuiven, dan kies ik voor een zo groot en oud mogelijk kasteel! 

Wil jij ook zo’n paspoort om kennis te kunnen maken met ongelooflijk veel bijzondere plekken rondom Utrecht? Kijk dan eens verder via deze link. Oh, en vergeet dan vooral Oud-Amelisweerd niet! Op zoek naar meer cultuur? Lees dan bijvoorbeeld ons artikel over de UNESCO sites in Nederland!

En vergeet ons niet te volgen op Instagram en Facebook!

Willeke

Hi, ik ben Willeke.
Fotograaf, kunstenaar, docent en ontdekkingsreiziger op kleine schaal. Door mijn camera ben ik anders gaan kijken naar de wereld. Er is ongelooflijk veel moois te vinden om ons heen en daar geniet ik graag van. In vakanties doe ik dat het liefst tijdens een zonnige trip, maar mede door mijn werk ken ik ook veel gave plekken in Nederland. Als bruidsfotograaf werk ik door het hele land en zo ontdek je elke keer weer iets nieuws. Door hier ook over te schrijven, hoop ik dat jullie met mij mee genieten!

Aanbevolen artikelen