Waarom je de Waddeneilanden niet hoeft te bewaren tot de zomer

waddeneilanden

Al van jongs af aan kom ik bijna jaarlijks op een van de Waddeneilanden, met Texel als ultieme favoriet. Inmiddels heb ik al heel wat fantastische herinneringen overgehouden aan een van de vele strandavonturen. Die avonturen beleef je misschien juist nog wel meer als het niet zulk mooi weer is. Voor het eerst van je leven een zandstorm meemaken en het idee hebben dat je elk moment weg kan vliegen: dat blijft je volgens mij voor altijd bij. 

Vanaf meerdere plekken kan je wadlopen. Hiervoor zijn meerdere arrangementen, sommigen zelfs inclusief gebak en een film (dan ben ik al om). Je moet het wel aandurven om vies te worden, maar als je daarop voorbereid bent, is het alles waard! Een van de meest bijzondere dingen vind ik toch wel het uitzicht tijdens het lopen. Je bevindt je tussen land en zee en dat terwijl je geen ander vervoermiddel hebt dan je eigen voeten en benen. 

Het Perfecte Plaatje

Wellicht heb je net als ik een tijdje geleden vol enthousiasme naar de finale van Het Perfecte Plaatje gekeken. De finalisten gingen op een perfect moment wadlopen, want tijdens hun wandeling zag je de lucht in enorm korte tijd veranderen van ‘vriendelijk’ naar ‘er komt storm’. Het leverde dan ook heel spannende foto’s op en een ervaring die zij niet zullen vergeten. 

Wadlopen Waddeneilanden

In ditzelfde programma kon je zien hoe de finalisten een zo mooi mogelijke foto probeerden te maken van zeehonden. Ik vond dit ook altijd heel leuk en schattig klinken. Leuk is het zeker, maar het is toch een stuk avontuurlijker dan je in eerste instantie denkt – tenzij je met een enorme toeristenboot mee gaat natuurlijk. Foto’s maken vanaf het water is al niet het makkelijkste. Laat staan dat je je op open zee begeeft en de boot continu een andere wending neemt om maar niet weg te drijven van jouw foto. Als je zeeziek bent, dus niet per se een aanrader, maar anders is het zeker de moeite waard! 

Natuur

Buiten het zomerseizoen om zie je de eilanden tot slot echt in hun pure vorm. In plaats van toeristen tellen, kan je nu ook daadwerkelijk het mooie strand zien. Aan de kust krijg je altijd een net iets ruigere vorm van het Nederlandse weer mee, laat staan op de eilanden. Dat moet toch iedere Nederlander een keer beleefd hebben? 

Texel Wadden

Veelzijdigheid

Het bijzondere aan de Waddeneilanden vind ik altijd de veelzijdigheid. Voor avonturiers is er altijd wat te doen, maar eigenlijk voor iedereen. Je kunt er wandelen of fietsen, het water opzoeken – op welke manier dan ook, prachtige natuurfoto’s maken of vanachter het glas een mooi landschap naschilderen. Veel buitenlandse badplaatsen zijn na het seizoen uitgestorven, maar volgens mij hoeft dat totaal niet aan de orde te zijn bij ons in Nederland. 

Natuur Waddeneilanden

Mocht je bij de Waddeneilanden dan toch blijven denken: wind en kou. Dan kan je altijd nog wachten tot de lockdown voorbij is, want dan zijn er ongelooflijk veel leuke winkelstraatjes, musea en restaurants die de moeite waard zijn. 

Meer lezen over de waddeneilanden? Lees dan onze blog over Ameland!

Vergeet ons niet te volgen op Instagram, Pinterest en Facebook!

Willeke

Hi, ik ben Willeke.
Fotograaf, kunstenaar, docent en ontdekkingsreiziger op kleine schaal. Door mijn camera ben ik anders gaan kijken naar de wereld. Er is ongelooflijk veel moois te vinden om ons heen en daar geniet ik graag van. In vakanties doe ik dat het liefst tijdens een zonnige trip, maar mede door mijn werk ken ik ook veel gave plekken in Nederland. Als bruidsfotograaf werk ik door het hele land en zo ontdek je elke keer weer iets nieuws. Door hier ook over te schrijven, hoop ik dat jullie met mij mee genieten!

Aanbevolen artikelen