Wilde dieren spotten in Nederland: 5 wilde grazers

Europese bizon

Wanneer je denkt aan wilde dieren spotten, denk je waarschijnlijk meteen aan Afrika of Azië. Maar wist je dat je in Nederland ook heel veel wilde dieren kunt spotten? Veel meer dan je denkt zelfs. In Nederland hebben wij ook slangen, hagedissen, roofvogels, bizons en waterbuffels. Staatbosbeheer heeft zelfs de Nederlandse ‘big five’ samengesteld om te spotten. Deze staat uitgebreid beschreven op hun website. Naast deze grote vijf zijn er nog veel meer dieren waarvan jij misschien niet wist dat ze te spotten zijn in onze lage landen. Deze keer schrijf ik over vijf wilde grazers die je in Nederland kunt spotten!

#1 De Europese bizon (Wisent)

Wil je de Europese bizon oftewel de wisent spotten? Deze wilde grazers kun je op de Maashorst, Veluwe, Kaansvlak of Slikken van de Heen vinden. In elk gebied loopt een kudde van wisenten rond en waan je jezelf in het buitenland. 

De Wisent is familie van de Amerikaanse bizon en ook verre verwant van ons boederijrund. Ze zijn wel veel slanker dan onze melkkoeien en hebben een hogere rug. Hierdoor lijken het hele grote beesten. De hoorns van wisenten staan krom naar boven toe zodat ze zich makkelijk kunnen verplaatsen door de bossen. Niet alleen de stieren hebben hoorns, maar ook de koeien. Melkkoeien worden vaak ontdaan van hun hoorns zodat zij elkaar en zichzelf niet kunnen verwonden. De koeien in een biologisch veehouderij houden wel kun hoorns. 

Elke grazer in Nederland vertoont zijn eigen graasgedrag. Ieder dier heeft zijn eigen laag in de natuur waar zij foerageren (het zoeken en en vinden van voedsel, zoals de jacht), waardoor de natuur in balans is. Wisenten grazen minder dan paard en rund en eten veel meer twijgjes, struiken èn schillen bomen. De verschillende dieren op de Maashorst zorgen ervoor dat er een gevarieerd duinlandschap ontstaat. De stieren maken tijdens de bronst stierenkuilen. Dit is goed voor de duindynamiek, omdat in deze kuilen weer een ander soort vegetatie optreedt. Op de website van ARK Natuurontwikkeling kun je meer lezen over stierenkuilen.

De Europese Bizon
De Europese Bizon / Wisent

#2 De waterbuffel

Nu denk je waterbuffels in Nederland? Ja, die hebben wij! In Nederland kwamen heel vroeger, vóór de laatste ijstijd (zo’n 11.000 jaar geleden) wilde waterbuffels voor. De waterbuffels worden tegenwoordig vooral gehouden als landbouwhuisdieren. De boeren produceren melk, kaas en vlees. De Stoerderij in Son en Breugel is dan ook wel een tip om een keer te bezoeken voor producten van de waterbuffel.

In 2016 is voor het eerst in ons land een kudde waterbuffels uitgezet door de stichting FREE Nature in de Noordwaard te Werkendam. FREE Nature beheert verschillende kuddes in natuurgebieden in Nederland. In de Noordwaard lopen ook Konikpaarden en Schotse Hooglanders. Je kunt ook een kopje koffie drinken in het Biesbosch museum die grenzend aan dit gebied staat. Vanuit het museum worden ook verschillende excursies georganiseerd.

Rijkswaterstaat heeft de Noordwaard ingericht als overstromingsgebied. De grazers in dit gebied moeten ervoor zorgen dat het open blijft voor de rivier. Het creëren van dit gebied geeft de natuur nieuwe kansen. Duizenden vogels overwinteren in de Noordwaard.

De Waterbuffel
De Waterbuffel

#3 Konikpaard

Iedereen kent het Konikpaard wel van de Oostvaardersplassen. In veel verschillende natuurgebieden zijn kuddes Konikpaarden uitgezet. Konikpaarden die in beheer zijn van een stichting worden in de winter ook bijgevoerd.

Oorspronkelijk komen Konikpaarden uit Polen. Konikpaarden stammen direct af van het Europese oerpaard. Het Europese oerpaard was het laatste wilde paard dat uit het oerbos van Bailowieza kwam. In 1770 zijn zij overgebracht naar Polen en daar in een reservaat geplaatst. Vervolgens hebben de boeren daar het Europese oerpaard gekruist met hun eigen paarden en hieruit ontstonden de Konikpaarden.

De Konikpaard wilde grazers
De Konikpaard

#4 Schotse Hooglanders

De schotse Hooglander ben je misschien wel een keer tegen gekomen in een natuurgebied of ken je misschien van onze blog over Drenthe. De naam van dit dier verklapt al dat ze uit het ruige Schotland komen. Aan de mooie hoorns en de lange dikke vacht kun je zien dat ze zijn aangepast aan de omstandigheden in Schotland. 

Schotse Hooglanders worden sinds de jaren ’80 ingezet als natuurlijke begrazers in Nederland. Het ras heeft een zeer stoere look, maar ondanks deze look zijn ze erg vriendelijk en dat gaat goed samen met publiek. Vandaar dat je ze in veel natuurgebieden terug ziet. 

De Schotse Hooglander wilde grazers
De Schotse Hooglander

#5 Tauros

De tauros – het klinkt best wel prehistorisch toch? Dat is misschien ook wel de bedoeling als je kijkt waar dit rund vandaan komt. Stichting Tauros werkt aan een kruisingsproject om het vroege oerrund terug te brengen. Het is een fokprogramma waarbij naar de genetica wordt gekeken van deze runderen. Niet alleen in Nederland worden ze uitgezet, maar op meerdere plekken in Europa zul je deze imposante dieren (binnenkort) zien.

Wil je dit moderne oerrund met eigen ogen spotten? Dat kan op de Maashorst. Wanneer je jezelf waant in het buitenland in dit gebied, kun je ook exmoorpony’s en wisenten spotten. Het gebied is mega groot, er groeien veel verschillende plantensoorten en je kunt veel roofvogels spotten. Zeker een bezoekje waard dus! 

De Tauros Wilde Grazers
De Tauros

Wat zijn jouw favoriete wilde grazers? Check de websites van Staatbosbeheer, FREE Nature of ARK Natuurontwikkeling om na te gaan waar je deze wilde grazers kunt spotten!

En vergeet ons niet te volgen op Instagram en Facebook!

Tracey

Hallo! Ik ben Tracey en mijn passie ligt bij de natuur en ik deel dit graag met anderen. Ik hou erg van reizen en nieuwe dingen ontdekken. Ik heb vele plekken in Australië bezocht en zal altijd geïnteresseerd blijven in dit mooie land. Op Java heb ik met locals mogen werken bij een animal rescue centre en dat heeft mij veel gebracht. Op dit moment ben ik zoekende naar mijn volgende avontuur en land. Als je tips hebt hoor ik ze graag!

Aanbevolen artikelen