Surf’s up: de beste golfsurfspots in Nederland

surfspots nederland

Heb jij je al eens op een surfboard gewaagd? Met de zomer voor de deur is dit hét moment om te beginnen! Overal langs de Nederlandse kust kun je bij gezellige surfspots en surfscholen terecht om je gear te huren en zijn er surfy, laidback strandtenten te vinden waar je kunt relaxen tussen je surfsessies door. Ook al zijn het geen Portugese, Balinese of Mexicaanse golven, onze geliefde Noordzee heeft ook zeker haar goede dagen! 

Zin gekregen om te surfen en heb je wat inspiratie nodig voor surfspots? Hieronder vind je de 10 leukste surfspots in Nederland, van Noord naar Zuid. Surf’s up! 

De Waddeneilanden 

Vakantie op de Waddeneilanden voelt toch altijd een beetje buitenlands aan. Je begeeft je midden in de natuur, er is geen gevoel van haast of stress, alle eilandbewoners kennen elkaar en als je de boot mist zit er niets anders op dan gewoon de volgende maar pakken.

surfspots in nederland waddeneilanden

Het is bekend dat de Waddeneilanden geweldige vakantiebestemmingen zijn, maar wist je dat je er ook kunt surfen? De eilanden liggen natuurlijk wat verder in zee en vangen daarom lekker wat golven op. Ook vangen ze logischerwijs heel wat wind op, dus check de condities goed voordat je het water in gaat en je in een klotsbak ligt. Over het algemeen kan er goed gesurfd worden op de eilanden en kunnen de golven hier ook echt aan de maat zijn.

Surfboard en/of wetsuit huren? Op Texel kun je terecht bij Surfschool Paal 17 in De Koog, op Vlieland bij Surfana in Oost-Vlieland en op Terschelling bij surfscholen Surfvillage (West-Terschelling) en GoSurfing (Formerum). Op Ameland kan er ook gesurfd worden, maar dit eiland is vanwege de ligging wat beter geschikt voor kite- en windsurfen. Tijd voor een surftrip naar de Waddeneilanden! 

Insiders’ tip: voor zonnige, feestelijke, surfy vibes mag je festival MadNes op Ameland zeker niet missen! 

Bergen aan Zee of Camperduin 

bergen aan zee camperduin

Gelegen aan de weidse Schoorlse duinen liggen de surfspots Camperduin en Bergen aan Zee. Deze twee spots liggen niet ver van elkaar vandaan en zijn beiden echte aanraders om naar af te reizen voor goede golven. Fijn aan deze spots is ook dat ze niet zo massaal zijn als bijvoorbeeld Bloemendaal aan Zee of Scheveningen.

Leuk weetje: Nienke Duinmeijer, een van Nederlands beste surfsters (longboard) komt uit Camperduin. Ze surft internationale wedstrijden en zit ook in de WSL (World Surf League), tof toch? Nienke werkt samen met de door Quiksilver gesponsorde surfschool ‘De Jongens Uit Schoorl’, dit is dus the place to be in Camperduin als je een board en wetsuit wil huren. In Bergen aan Zee ga je hiervoor naar Surfschool Bergen aan Zee.

Wijk aan Zee 

wijk aan zee

Wijk aan Zee – ook wel Wijkiki genoemd – is een gemoedelijke spot waar je altijd wel terecht kan voor een leuke surfsessie. Door de uitgestrekte Noordpier worden de golven mooi in de goede richting gestuurd en heb je al snel kans op een golf.

Vanuit de strandtenten Aloha, Ozlines Surf en Timboektoe kijk je uit op de zee en kun je tussen je sessies door even bijtanken en opladen voor je weer het water in gaat. Hier kun je ook terecht voor surfboards, wetsuits en lessen. Noordpier Surfshop, Single Fin Surf Travel en Patagonia organiseren jaarlijks bij Ozlines Surf een gezellige longboard wedstrijd genaamd Wijkiki Log Fest. Mocht je het leuk vinden om eens mee te doen aan een low key surfwedstrijd, dan kun je hier altijd eens bij aansluiten. Kijken is natuurlijk ook altijd goed! 

Bloemendaal aan Zee / Zandvoort aan Zee 

bloemendaal surfspots in nederland

Een stukje zuidelijker van Wijk aan Zee liggen de surfspots Bloemendaal aan Zee en Zandvoort aan Zee. Een uitgestrekt stuk strand waar eigenlijk overal wel gesurfd kan worden. Het beste is om bij Surfana Surfschool of Mifune Watersports een boardje te huren en daar het water in te gaan.

Naast dat Surfana een surfschool en een surfcamp is, organiseren ze ieder jaar ook het leukste surffestival van Nederland: Surfana Festival! Inspirerende workshops, toffe bandjes en DJ’s, lekker eten en natuurlijk heel veel surfsessies. Het lijkt alsof de zon altijd schijnt op Surfana festival. Als surfer moet je dit écht een keer meemaken! 

In de zomer zijn strandtenten Rapa Nui en Woodstock fijne strandtenten om te vertoeven als je even niet aan het surfen bent. 

Katwijk aan Zee 

Ook in Katwijk aan Zee kun je je surfershart ophalen. Of je nou net begint met surfen of je al wat verder gevorderd bent, Katwijk has got it all! Aan de uitgestrekte boulevard vind je nog geen hoogbouw en dat geeft Katwijk de authentieke sfeer van een gezellige Nederlandse badplaats.

katwijk aan zee

Strandtenten Zand, Surf & Beach of Paal 14 zijn echte aanraders om lekker te relaxen tussen je surfsessies door. Je gear kun je huren bij surfschool Katwijk, SurfKaravaan of Brunotti Surfschool Katwijk.

Ook leuk: camping de Zuidduinen en camping Molecaten liggen niet ver van het strand af. Zo kun je nadat je je surfboard hebt opgeborgen, je zoute lokken hebt afgespoeld en je de zon in de zee hebt zien zakken lekker in je tentje kruipen! 

Scheveningen 

scheveningen surfspots in nederland

Met haar surfshops en surfy strandtenten is Scheveningen niet alleen een walhalla voor golfsurfers, ook als je niet surft is dit een van de gezelligste surfspots om te bezoeken. In de zomer voelt het er als een permanente vakantie: haal een harinkje bij het Haringhuisje, een biertje bij the Shore en duik daarna nog even het water in met je board om wat zomerse golfjes te pakken.

Dit is een zomers plaatje, maar surfen kun je er natuurlijk het hele jaar door. Het havenhoofd zorgt ervoor dat er altijd wel goede golven staan. Geen eigen board? Surfscholen the Shore, Hart Beach en Aloha voorzien je van de beste gear.

Hoek van Holland 

hoek van holland surfspots in nederland

Je moet er even wat moeite voor doen om in Hoek van Holland te komen, maar het is het allemaal waard als je eenmaal op het strand staat. Zowel de beginnende als de gevorderde surfers kunnen hier hun hart ophalen.

Honger gekregen van al dat paddelen? Sla zeker Pele Surfshack dan niet over voor laidback vibes tijdens je lunch of diner of wandel een stukje verder naar Strandtent de Pit. Als we het dan toch over eten hebben: PLSTK Cafe is ook een enorme aanrader. Een plastic vrij eco-cafe gevestigd in een voormalige bunker, een ‘hidden gem’ verstopt in de duinen.

Als surfende natuurliefhebber ben je hier op je plek! Voor een board, een wetsuit en waar nodig een leuke surfles kun je terecht bij De Surfschool en Surfschool Hoek van Holland. 

De Maasvlakte 

maasvlakte

Dit is een spot voor de wat meer gevorderde surfers onder ons. De golven zijn wat sneller, wat steiler en daarmee wat moeilijker te handelen dan de golven in bijvoorbeeld Scheveningen of Zandvoort aan Zee.

Deze spot is bijzonder omdat het bij toeval is ontstaan bij de aanleg van ‘de tweede Maasvlakte’. Het is eigenlijk een onderdeel van het enorme industriegebied wat is aangelegd in de Maasmonding en maakt deel uit van de Rotterdamse havens. Het rauwe contrast tussen dat enorme industriegebied en de duinen en golven aan de andere kant maakt het een bijzonder geheel. Geen strandtenten, geen surfscholen, alleen maar goede surf. Dus: ben je wel in voor een avontuur en ben je in bezit van een auto? Breng dan eens een bezoekje aan de Maasvlakte en eat your heart out! 

Ouddorp 

ouddorp

We gaan nog een stukje zuidelijker! Ouddorp, al een paar keer uitgeroepen tot ‘schoonste strand van Nederland’, heeft een zekere charme over zich. Met de bekende vuurtoren en brede, uitgestrekte duinen is het een een van de fijnste surfspots om te bezoeken. Als er dan ook nog eens goede golven staan is het al helemaal mooi meegenomen.

Vraag altijd even na wat de beste plek en beste tijd is om het water in te gaan. Zo voorkom je dat je misschien mee wordt genomen door een stroming, de wind misschien verkeerd staat of je het water in gaat met het verkeerde getij. Huur je boardje bij surfschool en strandtent Natural High of bij surfschool SurfKaravaan en get out there! 

Domburg 

domburg surfspots in nederland

Nog zo’n fijne plek om te bezoeken. Domburg ligt net als Ouddorp in Zeeland en er heerst een heerlijke relaxte sfeer. Door die bekende Zeelandse palen in het water worden de zandbanken precies op de juiste manier gevormd wat weer betekent dat de golven in Domburg vaak heel goed zijn.

Voor een lekker Domburgs kopje koffie ga je naar strandtent Noordduine en voor het huren van je gear ga je naar Sportshop Domburg. Pluspunt: rondom Domburg zijn veel campings te vinden. Ideaal voor een weekendtripje dus!

Voor getijden, windrichtingen, periodes en meer kun je altijd de websites van MagicSeaweed of Windguru raadplegen. Liever gewoon de golven checken op je beeldscherm? Bijna alle surfspots hebben webcams waar je dit kunt doen.

Veel surfplezier!

Vergeet ons niet te volgen op InstagramPinterest en Facebook!

Laura

Hoi! Ik ben Laura. Een creatieve duizendpoot die het leven en de wereld om haar heen - zowel in Nederland als buiten de grenzen - graag vastlegt door middel van woorden en (analoge) fotografie. Ik bevind me graag op het strand, in de zee of in de bergen en ben altijd op zoek naar indrukwekkende avonturen, verhalen, locaties en culturen. Van goede muziek krijg ik kippenvel, mooie gedichtjes raken me en de zon op m'n gezicht maakt me blij.

Aanbevolen artikelen